Novosti

18/10/2011

Bogat program u Knjižnici povodom Mjeseca hrvatske knjige

Na trgu Portarata danas je započelo obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige. U programu, kojega je organizirala Gradska knjižnica i čitaonica, pod nazivom Poezija u pokretu, nastupio je pjevački zbor pulske Gimnazije Gymnasium, pod vodstvom prof. Elde Duras dok je kazališni i filmski glumac Joško Ševe izveo poetski performans.

Kako je naglasila ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović, ovom se manifestacijom želi senzibilizirati šira javnost o temama vezanim uz knjigu, poticati kulturu čitanja te posebno naglasiti značaj poezije i njezinu trenutnu zanemarenost u knjižnoj potražnji. Izlaskom izvan prostora Knjižnice Trg Portarata nakratko se pretvorio u poetski kutak koji je prolaznike podsjetio na stihove naših pjesnika, a manifestaciju je pozdravio i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšić.

U sklopu manifestacije postavljeni su i plakati sa stihovima najznačajnijih hrvatskih pjesnika, a bit će izloženi do subote, 22. listopada 2011. godine.

Inače, Mjesec hrvatske knjige ove je godine posvećen hrvatskom pjesništvu i nosi naziv Čitajmo pjesnike. U ovoj godini obilježavaju se značajne obljetnice rođenja ili smrti istaknutih hrvatskih pjesnika, poput Ujevića, Krleže, Franičevića, Ivaniševiša, Pupačića, Kamova, Črnje, Slamniga, Držića, Vraza, Viteza, Sabola, Mihanovića, Harambašića, Kozarčanina i Wiesnera.

Mjesec hrvatske knjige traje do 15. studenoga 2011., tijekom kojeg će se u Knjižnici održati brojna događanja posvećena knjizi.