Novosti

19/10/2011

Svečano otvoren 2. Pula Boat Fair

Danas je na pulskoj Karolini službeno otvoren drugi po redu međunarodni sajam proizvođača i distributera brodske opreme, Pula Boat Fair. Jedan od najvažnijih sajmova ove vrste u široj regiji okupio je 120 izlagača iz Italije, Srbije, BiH, Slovenije i Hrvatske koji će kroz nekoliko organiziranih poslovnih susreta s potencijalnim kupcima predstaviti više od 200 popularnih brendova.

U uvodnom govoru predsjednica HGK - Županijske komore Pula, Jasna Jaklin Majetić istaknula je kako će putem sajma svi posjetitelji imati priliku vidjeti sve ono što je vrijedno u domaćoj proizvodnji, u Europi, ali i šire.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić naglasio je kako je sajam u svojoj kratkoj, ali značajnoj povijesti uspio pronaći svoje međunarodno mjesto i postati jednim od najvažnijih sajmova te vrste u regiji. "Brodogradnja je dominantna industrijska grana u Puli i Istri s preko 150 godina dugom tradicijom u gradnji najsloženijih plovnih jedinica, a Pula je, kao najveći istarski grad, svojetemelje gospodarskog razvitka započela upravo s brodograđevnom industrijom", kazao je Miletić.

Istarski župan Ivan Jakovčić podsjetio je na pozitivna iskustva Istre u okviru međunarodnih integracija i privlačenja novca iz EU fondova te pozvao i druge poduzetnike izlagače da iskoriste svoju priliku na europskom tržištu.

Predsjednik Organizacijskog odbora sajma, Livio Bolković poželio je svima puno poslovnih uspjeha tijekom trajanja sajma, a čast da sajam službeno i otvori pripala je državnom tajniku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Ivanu Bubiću.

U suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, i ove je godine organiziran Business2business program odnosno multilateralni poslovni susret koji će se održati drugog dana sajma, u četvrtak 20. listopada 2011. godine u prostorijama HGK - Županijske komore Pula. Na istome mjestu održat će se i niz zanimljivih predavanja s raznim temama iz područja brodogradnje, nautike, privrede i ekonomije. Putem stalne izložbe za vrijeme trajanja sajma predstavljene su fotografije 30-ak amaterskih i profesionalnih fotografa iz cijele Hrvatske, pristiglih s foto natječaja ''Riblje oko'' 2011., a najbolje fotografske radove odabrat će publika prilikom kupnje ulaznice. Posljednjeg dana sajma, u subotu 22. listopada u Pulskom zaljevu će se održati međunarodna jedriličarska regata ''Zlatna ribica 2011'', i to u klasama finn i kadet.

Pulski sajam proizvođača brodske i nautičke opreme uvršten je u svjetski kalendar sajmova ovog tipa, a njemački časopis "Yachting blue" uvrstio ga je u kategoriju vodećih europskih sajmova u branši.