Novosti

20/10/2011

Značajan uspjeh pulskih inovatora na ARCA-i

Međunarodna izložba inovacija ARCA 2011., središnja i ključna manifestacija inovativnog stvaralaštva u Hrvatskoj, održana je od 13.-15. listopada u prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
U sklopu izložbe predstavilo se 128 izlagača s više od 250 inovacija iz Hrvatske i svijeta koje su stvorili pojedinci i timovi stručnjaka. Predstavljeni su novi inovativni proizvodi, razni prototipovi, multimedijalne prezentacije i razne računalne simulacije iz svih područja prirodnih znanosti, građevinarstva i arhitekture. Među ostalim, posjetitelji su mogli vidjeti i 30-ak radova mladih inovatora koji su polučili vrijedne nagrade i priznanja na nacionalnim i međunarodnim smotrama inozemnih izlagača.   
Međunarodni ocjenjivački sud je ocjenjivao i rangirao inovacije prema četiri ključna kriterija: kreativnost, komercijalna vrijednost, tehničko-tehnološka razina i mogući utjecaj na okoliš i zdravlje ljudi, te je se shodno tome dodijelio i službene  nagrade ARCA 2011.  

Savez udruga inovatora Istarske županije predstavio se na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2011. u Zagrebu, gdje je izložio nagradama i priznanjima ovjenčanih četrnaest inovacija, a naši su inovatori postigli značajne poslovne rezultate.
Istarski inovatori izložili  su:
''ELEKTROMOTOR S PERMANENTNIM MAGNETIMA NAMIJENJEN POGONU MANJIH PLOVILA''autora  Dr.sc. Branimira Ružojčića  ''UREčAJ ZA SPREČAVANJE ULASKA VOZILA  U POGREŠAN  SMJER NA AUTOCESTI'' autora Zorana Mitanovskog, ''FASADNI OKVIR ZA MONTAŽU PROZORA'' autora  RATKA ANTIĆA,''UREčAJ PROTIV NESANICE(anti-insomnia)'', UPOZORAVATELJ/PODSJETNIK ZA KRATKA SVJETLA NA AUTOMOBILU I UREčAJ ZA BEŽIĆNO UKLJUĆIVANJE I ISKLJUČIVANJE RAZLIČITIH  APARATA I UREčAJA  ''INTERFACE  4+4'' autora Zorana Črnje i Marčela Marića, Zaštićeni dizajn NAUŠNICE-ŽMINJSKI RIĆIN autorice Klaudije Vorić, KOLICA ZA PREVOŽENJE I DIZANJE TERETA autora Ilić Blaža,  NAPRAVA ZA STAVLJANJE KAPI U OČI autora Sergia Budicina,  zaštićeno autorsko dijelo''THE BLUE DOLPHIN MEDIJSKA TERAPIJA ''autorice Maje PLOH, ''POSTUPAK I UREčAJ ZA RELAKSACIJU, OPUŠTANJE I POBOLJŠANJE OPĆEG STANJA ZDRAVLJA'' autora Nedžada Devovića te tri nova proizvoda (redizajnirana pakovanja mirisa za automobile, granule za usisavače i mirisne granule za ormare) Darka Špelića.


Međunarodni ocjenjivački sud dodijelio je Zlatnu plaketu "Elektromotoru s permanentnim magnetima namijenjen pogonu manjih plovila" Branimira Ružojčića, "Fasadnom okviru za montažu prozora" Ratka Antića i "The Blue Dolphin medijska terapija" Maje Ploh. Srebrnu plaketu dobio je uređaj za bežično uključivanje i isključivanje različitih aparata i uređaja "Interface 4+4" Zorana Črnje i Marčela Marića, a brončanu "Postupak i uređaj za relaksaciju, opuštanje i poboljšanje općeg stanja zdravlja" Nedžada Devovića.

Nedžadu Devoviću dodijeljena je i posebna nagrada, medalja IFIA, dok je Maja Ploh zaradila još posebnu nagradu Prvog instituta inovatora i istraživača u islamskoj republici Iran. Na svečanosti dodjele nagrada IFIA uručeni su posebni ordeni IFIA za poticanje i organiziranje inovatorstva u svijetu, kakav je dobio i čani Pincan za tridesetogodišnje neprekidno djelovanje.
 

Osim što je ocjenjivački sud dobro nagradio inovatore postignuti su izuzetni poslovni rezultati kod kojih se posebno ističe najmlađa sudionica među istarskim inovatorima, sedamanestogodišnja  Maja Ploh iz Medulina.

Spomenimo i to kako je u sklopu međunarodne izložbe inovacija ARCA 2011.  održana i 2. po redu međunarodna konferencija "Inovacijama do konkurentnosti". Na ovogodišnjoj Konferenciji prezentirana su 25 referata u sklopu predviđenih tematskih cijelina: okruženje za kreativnost i inovacije, akademsko obrazovanje i gospodarstvo, inovacije i poduzetništvo te primjeri iz dobre prakse.