Novosti

25/10/2011

U Beogradu održana promocija knjige Marije Crnobori

U nazočnosti brojnih uzvanika jučer je u Jugoslavenskom dramskom pozorištu u Beogradu održana promocija knjige "Životić" autorice Marije Crnobori, velike kazališne i filmske glumice rođene 1918. godine u Banjolama. Riječ je o jedinstvenoj zbirci autobiografskih zapisa obogaćenoj crno-bijelim fotografijama iz arhive velike glumice čija je kazališna i filmska karijera trajala 43 godine, a knjiga je objavljena u izdanju Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula. Tekstove koje je Marija Crnobori pisala tijekom života u ovoj knjizi je skupila i priredila dramaturginja Jelena Lužina.

Prilikom svečanosti predstavljanja knjige, podnaslovljene "Eseji kazališni i ini", posebno dirljivi bili su trenuci kada je, pred mnoštvom okupljenih, Crnobori kazivala Balotinu "Kozu" i "Lastavicu" Ivana Gorana Kovačića.

U ime domaćina govorio je glumac Branko Cvejić, ravnatelj Jugoslavenskog dramskog pozorišta. Među gostima na premijernom beogradskom predstavljanju bili su Željko Kuprešak, hrvatski veleposlanik u Beogradu, a iz Pule su uz ravnateljicu INK-a Gordanu Jeromela Kaić knjigu donijeli gradonačelnik Boris Miletić, pročelnik kabineta župana Miodrag Čerina i Valerio Drandić, načelnik Županijske uprave Istarske županije.