Novosti

25/10/2011

Danas započela treća etapa radova na izgradnji cjevovoda Rovinj - Pula

Danas su službeno započeli radovi na trećoj etapi rekonstrukcije magistralnog cjevovoda Rovinj (Valtida) - Pula, a otvaranju radova nazočili su istarski župan Ivan Jakovčić, pulski gradonačelnik Boris Miletić, direktor pulskog Vodovoda Darko Višnjić te direktor Vodnogospodarskog odjela za slivove sjevernog Jadrana Hrvatskih voda Gordan Gašparović.

Direktor pulskog Vodovoda podsjetio je kako je magistralni cjevovod Rovinj - Pula, ukupne dužine nešto veće od 27 kilometara, izgrađen prije 30 godina za potrebe vodoopskrbe postojećih naselja na zapadnoj obali ali i za potrebe vodoopskrbe grada Pula. Do sada je izvedena rekonstrukcija cjevovoda u ukupnoj dužini od 21 kilometra, a prema Višnjićevim najavama rekonstrukcija koja će uslijediti zahvatit će cjevovod do Monte Šerpa i kao takav, značajan je za sve potrošače područja Pinete.

Direktor riječkog Vodnogospodarskog odjela Hrvatskih voda Gordan Gašparović izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s gotovo svim jedinicama lokalne samouprave ističući kako će u idućoj godini Hrvatske vode biti sto postotni investitor u vodoopskrbni sustav, za što je predviđeno 7,5 milijuna kuna.

Voda je danas najvažniji resurs i po svom značaju može se uspoređivati s dosadašnjim značajem nafte, naglasio je istarski župan Ivan Jakovčić. Jakovčić je odlučno odbacio ideju o privatizaciji vodoopskrbnog sustava te je dodao da Županija očekuje značajna bespovratna sredstva Europske unije za izgradnju sustava pročistača otpadnih voda ali i za izgradnju vodovoda.

Prvi čovjek grada Pule Boris Miletić zadovoljan je tijekom radova na unapređenju vodoopskrbnog sustava te je zaključio kako je ispravnost i kvaliteta pitke vode osnova za daljnji razvoj turizma i gospodarstva.

Za treću etapu gradnje magistralnog vodovoda financijska sredstva osigurana su od strane Hrvatskih voda i Vodovoda Pula u visini od 5 milijuna kuna.