Novosti

28/10/2011

Vladimiru Todoroviću dodijeljena "Povelja suživota"

Izložbom stotinjak starih geografskih karata Makedonije pod nazivom "Descriptio Macedoniae", jučer je u galerijskom prostoru pulske crkve Svetih srdaca započela dvodnevna međunarodna kulturna manifestacija "Makedonija je moje ime". Ovo je četvrta po redu manifestacija koju organizira Institut za nacionalnu povijest iz Skoplja i pulski Arheološki muzej u suradnji s pulskom Sveučilišnom knjižnicom. Gotovo svi zemljovidi dolaze iz arhive Alda Klimana, predsjednika Makedonskog kulturnog foruma iz Pule.

Nakon izložbe, u popodnevnim satima, gradonačelniku Općine Skopje Vladimiru Todoroviću uručena je "Povelja suživota". Riječ je o društvenom priznanju kojeg svake godine zaslužnim pojedincima dodjeljuje Makedonski kulturni forum, a ove je godine Todoroviću dodijeljena za osobite zasluge u afirmaciji i razvijanju jezika, afirmacije različitosti, razumijevanja i suživota među narodima. Široj javnosti gradonačelnik Općine Skopje između ostalog poznat je i po donaciji brončanog kipa Majke Tereze gradu Puli, koji je u listopadu prošle godine postavljen kraj crkve Gospe od Mora.

Zahvalivši na priznanju Todorović je istaknuo kako u Pulu i Istru često i rado dolazi te je naglasio kako se ovdje čovjek zaista uvijek dobro osjeća. Gradonačelnik Pule Boris Miletić čestitavši Todoroviću na priznanju, kazao je kako se u Puli suživot i tolerancija snažno osjećaju na svakom koraku te je poželio još bolju buduću suradnju dvaju gradova.

Na kraju svečanosti u sugestivnom ambijentu crve Svetih srdaca flautistica Nataša Dragun i Andrej Pezić na harmonici izveli su skladbu Astora Piazzolle "Oblivion".