Novosti

29/10/2011

Miletić i delegacija Down syndrom centra kod predsjednika Josipovića

Gradonačelnik Boris Miletić predvodio je delegaciju "Centra za rehabilitaciju Down syndrom centra Pula" u posjetu kod predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića.

Tijekom polusatnog druženja u uredu predsjednika naglašeno je da je Centar za rehabilitaciju Down syndrome centar u Puli primjer kvalitetne skrbi za osobe s teškoćama u razvoju u lokalnoj zajednici. Predsjednik Josipović izrazio je osim riječi dobrodošlice i pohvalu Down syndrom centru Pula na dostignućima i rezultatima rada, kao i na izgradnji humanijeg društva.

Od osnutka "Centra za rehabilitaciju Down syndrom centra Pula" prije šest godina isti izrastao u jedan od najsvjetlijih primjera socijalne skrbi u Istri, Hrvatskoj a i u široj regiji. Centar u Puli prva je i jedina takva institucija u Hrvatskoj, ali i u jugoistočnoj Europi.

Predsjednik Josipović se je imao prilike i osobno uvjeriti u rezultate rada Centra na edukaciji štićenika koji su mu prezentirali vještine služenja kave i soka (ugostiteljstvo) kao i prezentaciju "Down plesa".

Osim djece iz Pule i Istre Centar skrbi i o osobama s Down syndromom iz drugih dijelova Hrvatske koji u svojim mjestima nemaju uvjete za rehabilitaciju, te je sukladno tome istaknuta želja da se pozitivna praksa preslika i na druge gradove u Hrvatskoj i široj regiji, što je ujedno i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. Kao prvi primjer gdje će se preslikati "dobra praksa" iz Pule spomenut je grad Banja Luka koja sa gradom Pulom ima potpisan Sporazum o suradnji.