Novosti

11/11/2011

Objavljen međunarodni natječaj za izgradnju pulske kanalizacije

17. listopada 2011. godine Hrvatske vode Zagreb objavile su međunarodni javni natječaj za odabir izvođača radova na izgradnji pulske kanalizacije, točnije za izgradnju obalnog kolektora Riva i to "dionice Riva" i "dionice Flaciusova" ulica.

Natječaj je objavljen uz suglasnost Svjetske banke u sklopu "Jadranskog projekta - Projekt zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području 2" (Jadran 2), a u skladu s postupcima koje su određene Smjernicama IBRD i otvoren je za sve ponuditelje iz prihvatljivih zemalja prema definiciji iz Smjernica Svjetske banke.

Detalje o samom natječaju i natječajnoj dokumentaciji moguće je pronaći na web stranicama Hrvatskih voda te ostalim ovlaštenim elektronskim medijima. Također, obzirom da je riječ o međunarodnom natječaju, poziv ponuditeljima objavljen je, osim u Narodnim novinama, i u oglasniku Ujedinjenih naroda - DG Market. Rok za dostavljanje ponuda je 01. prosinca 2011. Godine, a ponude se dostavljaju u Hrvatske vode, Zagreb koje i provode cjelokupni natječaj

Izgradnja obalnog kolektora Riva podijeljena je u tri dionice i to kako slijedi:
-dionica "Riva" - od zgrade Lučke kapetanije do brodogradilišta Uljanik (točnije porte Uljanik otok)
-dionica "Uljanik" - od porte Uljanik otok do zgrade uprave Uljanika kroz samo brodogradilište
-i dionica "Flaciusova" - od zgrade uprave Uljanika do zgrade glavne pošte

Međunarodni javni natječaj odnosi se na dionice Riva i Flaciusova, dok je za treću dionicu "Uljanik", u tijeku je izrada glavnog projekta.

Izgradnja obalnog kolektora pulske kanalizacije čini kralježnicu kanalizacijskog sustava Grada Pule. Do danas je izgrađeno više od 70% obalnog kolektora. Za dovršetak obalnog kolektora pulske kanalizacije potrebno je izgraditi:
- kolektor Veli Vrh (dio tlačnog voda),
- kolektor Riva - dionice: Riva, Uljanik i Flaciusova ulica,te
- kolektor Pragrande i Šijanski kolektor (od novog rotora).

U tijeku su završni radovi na dionici "Šijanski kolektor" točnije završeni su svi građevniski radovi te se trenturno radi na uređenju okoliša preljevne građevine u parku kod Veterinarske stanice. Nakon završetka istih izvršiti ugradnja opreme u kišni preljev i izvršiti ispitivanje vodonepropusnosti izgrađenog kolektora.

U studenom je Pula Herculane raspisala je javni natječaj za izgradnju dijela tlačnog voda kolektora Veli Vrh. Kao najpovoljniji ponuđač odabrana je pulska tvrtka Monte Serpo d.o.o. Krajem studenog očekuje se i početak radova na toj dionici, točnije u dijelu nogostupa Tršćanske ulice (pored mlina) čime će se spojiti crpna stanica Veli Vrh sa kolektorom koji je prethodno izgrađen u Kolodvorskoj ulici. Navedena dionica financira se bespovratnim sredstvima HBOR-a.

Podsjećamo, krajem rujna završeni su radovi na izgradnji crpne stanica Veli vrh vrijedne 3,4 milijuna kuna. Riječ je o jednom od ključnih objekata u sustavu obalnog kolektora i posljednji je u nizu od četiri planirane stanice. Nakon izgradnje crpne stanice Rivijera, Pošta-Uljanik i Stoja T-Luka izgradnjom crpne stanice Veli Vrh dovršeni su radovi na izgradnji crpnih stanica u sustavu obalnog kolektora.

Projekt dogradnje i rekonstrukcije kanalizacijskog sustava grada Pule jedan je od temeljnih razvojnih projekata Grada i preduvjet razvoja pulske Rive koji se, unatoč teškoj gospodarskoj situaciji, sustavno realizira.