Novosti

18/11/2011

Prijem u čast veleposlanice Talijanske Republike

U čast veleposlanice Talijanske Republike, NJ.E. Emanuele D'Alessandro, koja je na toj dužnosti u Republici Hrvatskoj od kraja listopada, priređen je prijem na kojem joj je dobrodošlicu zaželio gradonačelnik Pule, Boris Miletić. Tom prigodom gradonačelnik je upoznao veleposlanicu s povijesnim, kulturnim i ekonomskim obilježjima grada.
Istaknuo je da Pula ima odlične odnose s talijanskom nacionalnom manjinom, značajne kontakte s nizom talijanskih gradova, pobratimljena je s Imolom i Veronom, dok pripadnici talijanske nacionalne manjine imaju status autohtone manjine. 
Zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin objasnio je kako temeljem Statuta Grada, funkcija jednog zamjenika gradonačelnika pripada članu talijanske nacionalne manjine kao i funkcija potpredsjednika Gradskog vijeća pri kojem kao savjetodavno tijelo djeluje i Odbor za nacionalne manjine.
Veleposlanica Republike Italije iskazala je interes za gospodarsku i kulturnu situaciju, dodajući kako iznimno poštuje odnos Grada Pule prema pripadnicima talijanske nacionalne manjine. U budućnosti namjerava pružiti maksimalnu podršku u nastojanjima unapređenja kulturne i gospodarske suradnje Pule i Italije.
U pratnji veleposlanice bili su generalni konzul Italije u Rijeci Renato Cianfarani, počasni konzul Tiziano Sošić, generalni tajnik Talijanske unije Christiana Babić i predsjednik Talijanske unije dr.sc Furio Radin koji je zahvalio Gradu na mnogim konkretnim projektima te izrazio nadu i namjeru da se dosadašnja suradnja Pule i Italije još više unaprijede.