Novosti

21/11/2011

Predstavljanje knjige "Uvojci zlatnog runa" Daniela Načinovića

U četvrtak, 24. studenoga 2011. godine s početkom u 18 sati u Gradskoj knižnici i čitaonici Pula - Središnja knjižnica (Kandlerova 39) održat će se autorskoknjiževnočitanjeuzpredstavljanjenoveknjigeDaniela Načinovića'Uvojci zlatnog runa'.
O knjizi će govoriti: mr. sc. Boris Domagoj Biletić, Nela Načinović i David Ivić, a glazbeni gost bit će Bruno Krajcar.

"Koračajući pločnikom voljenoga Grada, ovo je priča po kojoj hodamo. Priča satkana od stihova u kojoj oživljuju likovi daleke blizine. Likovi su stanari antičkog grada s dvanaestorim vratima, s Amfiteatrom, Forumom, Herkulovim i Dvojnim vratima, Slavolukom, s obližnjim ladanjsko-gospodarskim vilama"¦ K tome, ovo je doziv još starijeg sjećanja na uvojke Zlatnoga runa i argonautskog dodira obale s drevnih putovanja, kao i spomen na junačku odbranu Nezakcija i pad histarske utvrde za rimskih osvajanja ovih prostora. Prije svega, šapat elegije i odjek ditiramba u predjelima ljudske duše, kroz ushite, dvojbe i strahove, kroz očitovanja ljubavi i neizvjesnosti. Izrazom poezije, imaginacijom u okvirima dokumentiranih i slutnjom naznačenih motiva, "Uvojci Zlatnoga runa" stanuju u Gradu s hodom suvremenika, tražeći u "petoj dimenziji" doživljaja jedne voljene naseobine stalnost tako sličnih, otkucaja srdaca.
Grad je naznačen strelicom u topografiji duše, a njegovo je ime Pula.
Nakon djelomična objavljivanja u "Vijencu", "Republici" i "Forumu""¦ ovo su pjesme što ih nalazimo u knjizi kojom se pulskim klasičnim starinama dodaje vitica jednog postmodernističkog pristupa.
Valete, legere necesse est!"