Novosti

22/11/2011

'Ura po ura' - prva banka vremena u Hrvatskoj predstavljena u Rojcu

U dnevnom boravkuCGU Rojc predstavljena je 18. studenoga, Ura po ura, prva banka vremena u Hrvatskoj.
Banka vremena je poseban oblik valoriziranja volonterskog rada u koju se umjesto novca ulaže slobodno vrijeme koje se razmjenjuje među njenim članovima. Svatko tko se želi učlaniti donosi određenu količinu osobnog slobodnog vremena i znanja koje je spreman podariti zajednici, a za uzvrat može dobiti jednaku količinu vremena ili određene pomoći nekog drugog. U banci vremena moneta je sat ili ura koja uvijek ima istu vrijednost pa je tako primjerice ura sveučilišnog profesora jednaka uri studenta. Ure koje članovi zarade mogu potrošiti na uslugu koja im je potrebna, mogu ih pokloniti ili donirati zajednici.
Prvu banku vremena osnovao je dr. Edgar Cahn u osamdesetim godinama prošlog stoljeća a danas su one rasprostranjene u 22 zemlje na 6 kontinenata.
Ovaj susret organiziran je u cilju predstavljanja banke ali i kao prigoda na kojoj se postojeći članovi mogu međusobno upoznati.
Ura po uradjeluje u okviru udruge Gradska radionica i od ponedjeljka 21. studenog otvara svoj ured na adresi Ljudevita Posavskog 10. Sve koje ovaj projekt zanima mogu posjetiti ured ponedjeljkom od 10-12 i srijedom od 17-19 ili nazvati u istom terminu na broj 052/217 464.