Novosti

22/11/2011

Pula i službeno postala Grad prijatelj djece!

Povodom dobivanja priznanja i statusa Pula - Grad prijatelj djece održana je svečanost u Osnovnoj školi Vidikovac, kojoj je prisustvovao i pulski gradonačelnik Boris Miletić istaknuvši kontinuirano ulaganje i unapređenje školskog sustava poput izgradnje škole na Velom vrhu, te dogradnje i adaptacije škola Veruda i Vidikovac.

Akciju Grad prijatelj djece zajednički su 1999. godine pokrenuli Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju. Na lokalnoj razini, u gradovima i općinama, akciju pak vode koordinacijski odbori, a pokrovitelj je Ured UNICEF-a za Hrvatsku, te se dobrovoljno priključuju gradovi i općine. Od trenutno 88 uključenih gradova njih 28, među kojima je sada Pula, dostiglo je prestižni status - prijatelj djece.

Predsjednica koordinacijskog odbora i predsjednica Društva naša djeca Ileana Zahtila Blašković rekla je da je Pula najbolje ocjenjeni grad među velikim hrvatskim gradovima od strane same djece u proteklih sedam godina. Među aktivnostima koje su dovele do dobivanja statusa Grada prijatelja djece, predsjednica koordinacijskog odbora istaknula je plan aktivnosti u sklopu projekta, organizaciju manifestacije "Japan u srcu" kojoj je kasnije dodijeljena i povelja za Naj akciju 2011., te ispunjavanje završnog upitnika predanog krajem rujna središnjem koordinacijskom odboru u Zagrebu.

Prilikom privođenja akcije kraju uslijedila je Evaluacija programa iz perspektive djece koju je proveo Institut za društvena istraživanja iz Zagreba putem upitnika među djecom. Naime, nasumce su izabrane četiri osnovne škole i anektirani su učenici od 4. do 8. razreda. Usporedo s tim agencija Puls provela je telefonski među građanima evaluaciju programa o akciji i brizi za djecu u gradu Puli. Najvažniji korak ove završne faze bio je osobni uvid članova prosudbene komisije o ostvarenim rezultatima akcije u gradu Puli.

U budućem periodu predstoji još postavljanje velike ploče na hrvatskom i talijanskom jeziku na istočnom i zapadnom ulazu u grad.



Povelja Naj akcije 2011. godine i Odluka o dodjeli počasnog naziva Grad Pula - prijatelj djece

Prezentacija: Grad Pula - prijatelj djece