Novosti

24/11/2011

Gradonačelnik Miletić primio predstavnice Sigurne kuće Istra

Gradonačlnik Boris Miletić primio je danas predstavnice Sigurne kuće Istra povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Prijemu su nazočile koordinatorica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul sa suradnicama Sanjom Arlović Terlević, Jasminom Matošević i Natalijom Radola.
Jadranka Černjul istaknula je kako Sigurna kuća djeluje u Istri već šest godina te pruža pomoć i podršku ženama žrtvama obiteljskog nasilja. Sigurna kuća Istra ima tri skloništa, broji šest zaposlenih osoba te ima i hodogram hitnog smještaja. Koordiniranim radom pruža se pomoć ženama i djeci koje su žrtve obiteljskog nasilja, osiguravajući im smještaj te psiho-socijalnu i pravnu pomoć i podršku.

Gradonačelnik je čestitao na uspješnom radu te pohvalio trud, nesebičnost  i velike napore uložene u odvijanje veoma zahtjevnog i odgovornog posla. "Vjerujem da sama spoznaja o tome da postoji institucija i ljudi koji mogu pružiti pomoć u teškim životnim situacijama od neprocjenjive je vrijednosti za osobe, žene i djecu koje su žrtve obiteljskog nasilja", naglasio je gradonačelnik Miletić. 

Černjul je posebno istaknula važnost prevencije i edukacije na kojima oni konstantno rade kroz edukativne radionice u osmim razredima osnovnih škola i srednjim školama. Forum kazališta je program putem kojeg učenici interaktivno sudjeluju u edukaciji, a u program su uključene već tri godine sve škole u Istri.
Černjul je istaknula kako se u Poreču već provodi program psihosocijalnog tretmana koji će se od sljedećeg mjeseca početi provoditi i u Puli.
Osim toga pohvalila je i suradnju sa svim institucijama od županije, gradova, policijskih uprava i sudova koji im pomažu u tome da svoju djelatnost što lakše i bolje provode. Gradu Puli se zahvalila na podršci i praćenju rada kroz razne aktivnosti i manifestacije koje organiziraju. Gradsko vijeće donijelo je 2006. godine Odluku o davanju na uporabu stana u vlasništvu Grada udruzi. Osim toga, za praćenje programa planirano je 242 tisuće kuna te je temeljem tog plana 27.04.2011.godine potpisan Ugovor o sufinanciranju rada savjetovališta i skloništa za žrtve nasilja u obitelji od strane Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Istarske županije, Grada Pule i Sigurne kuće Istra. Isti iznos bit će osiguran i za 2012. godinu.