Novosti

28/11/2011

Projekt «Umjetnost u borbi protiv nasilja» u OŠ "Monte Zaro"

Nakon prošlogodišnjih šest tematskih projekata u OŠ "Monte Zaro" o dobrobiti fizičke aktivnosti u očuvanju zdravlja i prevenciji nasilničkog ponašanja znatno se više učenika uključilo u bavljenje sportskim aktivnostima, rjeđi su fizički sukobi među učenicima, a i međusobno se više poštuju. To dokazuje da se ulaganjem minimalnog napora u prezentiranje zdravih aktivnosti može postići vrlo mnogo u pogledu prevencije nasilja.
Ponukani izvrsnim zanimanjem učenika, učitelja i podrškom roditelja za prošlogodišnje radionice projekta «Sportom protiv nasilja» ove su se godine učenici OŠ Monte Zaro odlučili za korak dalje. Taj su korak protegnuli 21. studenog čak do Zagreba. Naime, temu ovogodišnjih tematskih radionica usmjerili su prema umjetnosti pa su prvu u nizu radionica posvetili kazališnoj predstavi. Iako su učenici škole već više puta gledali kazališne predstave, nisu mogli odoljeti pozivu za vrlo uspješan mjuzikl Footloose, u izvedbi mladih neafirmiranih umjetnika koji su pokazali svoj neizmjeran talent u prvom privatno financiranom Broadwayskom spektaklu.
Učenici od 5. do 8. razreda i njihove voditeljice, razrednice Tanja Uležić, Lori Bogdan, knjižničarka Dragica Pršo, psihologinja Lucija Modrušan kao i ravnateljica Branka Sironić te tajnica Mira Belli bili su oduševljeni izvedbom te su pljeskom i ovacijama nagradili umjetnike.
Saznali su i da je glavni glumac mjuzikla Nikola Milat, iliti Ren McCormack, rođen u Puli. Završio je OŠ Tone Peruška i prirodu/biologiju mu je predavala učiteljica Natalija Zoričić koja danas predaje u OŠ Monte Zaro.
Nakon predstave učenici su imali priliku upoznati se i družiti s umjetnicima. Neki su čak dobili i njihove autograme.
"Nama je bilo izvrsno. Za nas je ovo bio najbolji izlet ikad! Mjuzikl je bio odličan. Imali smo prilike vidjeti i Marija Valentića i Bojana Jambrošića!!" (Gabrijela Janjić, V.b)
Prepuni dojmova i sa "zaraznim" pjesmama u glavi učenici su se vratili kućama spremni za nove umjetničke pohode koji se spremaju.