Novosti

06/12/2011

Športski sabor Pčelica iz Rojca

Najznačajnija športska manifestacija Pčelice je Športski sabor Pčelica koji se održava dva puta godišnje i to u travnju i prosincu, održana je u subotu, 3. prosinca 2011. godine u športskoj dvorani Osnovne škole Veli Vrh. Športskom saboru Pčelica sudjelovalo je dvjestotinjak djevojčica i dječaka (članova Pčelice i njihovih gostiju), u dobi od dvije do četrnaest godina koje su bodrili njihovi roditelji, bake i djedovi. Djeca su se natjecala u športskim disciplinama skoku u dalj sa mjesta, poligonu prepreka, trčanju na 20 metara i bacanju loptica u košaru. Suci su bili roditelji članova Pčelice, tijekom natjecanja bodrio ih je mađioničar Stefano i što je najvažnije svi su bili pobjednici pa je svako dijete za svoj trud i prikazano znanje bilo nagrađeno medaljom i vrsnim domaćim kolačima koje su pripremile mame i bake članova Pčelice.
Zahvaljujući Medicinskoj školi Pula (grupa učenika 3. razreda pod mentorstvom Snježane Svitlić-Budisavljević i Marije Crljenica-Veneruzzo), odrasli su izmjerili krvni tlak a zahvaljujući Dijabetičkoj udruzi Istre izmjerili su i razinu šećera u krvi, neki doduše prije a neki i poslije kušanja domaćih kolača...
Udruga za sport i rekreaciju Pčelica, osnovana je s ciljem da kod djece i odraslih potiče i formira razvoj svijesti o nužnosti bavljenja športskim aktivnostima radi očuvanja zdravlja. Sukladno utvrđenom cilju Pčelica provodi čitav niz raznolikih športskih i kreativnih aktivnosti u kojima neposredno sudjeluju ne samo djeca i to od trenutka kada su propuzala nego i njihovi roditelji.
U športskoj dvorani Pčelice na 4. katu sjevernog krila Centra gradskih udruga Rojc u Puli (sjedište Pčelice), članovi Pčelice koji su predškolske i ranoškolske dobi prvenstveno prolaze opću sportsku obuku koja obuhvaća prirodne oblike kretanja čije savladavanje djeci pruža samopouzdanje pri suočavanju sa  svakodnevnim životnim situacijama i time ih potiče na sustavno i svakodnevno bavljenje športskim aktivnostima.
Pored opće športske obuke u Rojcu članovi Pčelice imaju priliku baviti se i športskom gimnastikom, ali i čitavim nizom drugih sportova (streličarstvo, planinarenje, biciklizam, plivanje, skijanje, jahanje, rafting, kros trčanje...), koje Pčelica provodi tijekom izletništva i u športskim kampovima pri čemu aktivnu ulogu uz neposredno sudjelovanje imaju i roditelji djece.
Osim u športskoj dvorani Pčelice u Centru gradskih udruga Rojc u Puli, već čitav niz godina Pčelica provodi svoje aktivnosti i u osnovnim školama  Veli vrh i Tone Peruško u Puli u kojima se učenice i učenici ovih škola bave športskom gimnastikom i to pod stručnim nadzorom prof.kin. Sandre Pavletić (suosnivač i predsjednica Pčelice), inače svojevremeno višegodišnje državne reprezentativke u športskoj gimnastici. Upravo su te aktivnosti  stvorile osnovne preduvjete da se nakon podužeg vremenskog razdoblja održi Prvenstvo osnovnih škola istarske županije u športskoj gimnastici (27. ožujka 2012. godine u Osnovnoj školi Veli Vrh u Puli).
Radi učinkovitosti svojih programa Pčelica posebnu pažnju obraća na potrebu da je jedan voditelj  zadužen za najviše desetoro djece. Svi voditelji su stručno obrazovani i pri Pčelici djeluju kao volonteri.
Posebnu pažnju Pčelica poklanja i djeci se poteškoćama u razvoju uključujući ih u program opće športske obuke i sva športska natjecanja u kojima sudjeluju članovi Pčelice i to u suradnji sa Udrugom za autizam Istre, Medicinskom školom Pula i dr.med.spec.pedijatar Sonjom Vidulin.
Posebna zahvala na potpori u organizaciji 2. Športskog sabora Pčelica upućuje se roditeljima čija su djeca članovi Pčelice, Tehnomontu Brodogradilište Pula d.o.o., Duran d.d. Pula, Medicinskoj školi Pula i Dijabetičkoj udruzi Istre.