Novosti

16/12/2011

Odgojno obrazovno uključivanje u Republici Hrvatskoj - stručni skup međunarodnog studijskog putovanja

Suradnjom Ministarstava znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske,  prosvete i nauke Republike Srbije i Agencije za odgoj i obrazovanje Zagreb, podružnica Rijeka organizirano je međunarodno, studijsko putovanje i stručni skup pod nazivom "Odgojno-obrazovno uključivanje u Republici Hrvatskoj". Petnaest stručnih suradnika  zaposlenih  u posebnim ustanovama , osnovnim školama, domovima u Republici Srbiji , Sekretarijatu za obrazovanje Grada Beograda,  Ministarstvu prosvete i nauke na studijskom su putovanju od 12. - 15. prosinca u Rijeci , Opatiji i Puli. Upoznati su s iskustvima 30 godina  inkluzivnog  obrazovanja, sadašnjim stanjem i pravcima razvoja  u Republici Hrvatskoj.
Dobrodošlicu  gostima u Puli  zaželjela je pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Elena Puh Belci.
U osnovnoj školi Monte Zaro Pula gosti s voditeljem studijskog putovanja Robertom Cimpermanom , višim savjetnikom rehabilitatora Agencije za odgoj i obrazovanje, podružnice Rijeka  sastali su se  s predstavnicima škole ( ravnateljicom, stručnom službom, učiteljicama RN, pomoćnicima u nastavi i prevoditeljicom hrvatskog znakovnog jezika).  Na okruglom stolu su  doznali na koji način škola može pružati učenicima integriranim u redovno obrazovanje fleksibilne organizacijske modele, oblike podrške i odgovoriti na potrebe učenika u njima bliskoj sredini osiguravanjem pomoćnika u nastavi i prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika. Osnovna škola Monte Zaro kao sastavni dio školskog kurikuluma promovira projekt  integracije učenika s teškoćama sukladno Nacionalnom planu  aktivnosti za prava i interese djece od 2006.-2012. i Nacionalnoj strategiji o izjednačavanju mogućnosti osoba s invaliditetom koje se zasnivaju na pravima osoba s invaliditetom UN i Akcijskim planom vijeća Europe. Gosti su nakon razgovora promatrali nastavu i rad pomoćnika u nastavi i prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika. Bili su zadovoljni viđenim jer njihovi stručnjaci promatraju modele inkluzije u drugim sredinama kako bi ih primijenili u Republici Srbiji u okviru projekta  DILS Ministarstva prosvete Republike Srbije.
Gosti su još posjetili Školu za odgoj i obrazovanje i Dnevni centar za rehabilitaciju Pula kako bi se upoznali s podrškom tih institucija redovnim školama.