Novosti

19/12/2011

Prijedlog uređenja prostora Lungomare

U prostorijama pulske Komunalne palače javnosti je danas prezentiran prijedlog uređenja prostora Lungomare. Naime, vodeći brigu o rastućim potrebama današnjeg stanovništva Pule i uzimajući u obzir potrebe budućih naraštaja, Grad Pula kreće s uređenjem područja Lungomare s ciljem ostvarivanja punog potencijala ovoga dijela grada. Uređenje ovog područja od iznimne je važnosti za budući razvoj Pule, istaknula je zamjenica gradonačelnika Vera Radolović koja je nadodala kako je intencija u projekt uključiti što više sudionika, građane, ali i mjesni odbor i udrugu "Za Sisplac" koja djeluje na ovom prostoru, te  sve političke stranke i nezavisne liste koje djeluju u Gradskom vijeću Grada Pule. 
Pročelnik Ureda Grada Bernard Zenzerović naglasio je kako je izrada UPU Lungomare započela još 2010. godine, a u ožujku 2011. godine održana je prethodna rasprava te je trenutno u pripremi materijal za javnu raspravu. Zenzerović je dodao kako je želja Gradske uprave uskladiti stavove i dobiti konsenzus o strateški važnim opredijeljenima za uređenje i namjenu prostora Lungomare.
Posebno valja istaknuti potrebu da se u Puli riješe sve nedoumice oko lokacije i tehnologije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Pule, uzimajući u obzir zakonske rokove koje je potrebno poštivati, kao i raspoložive mogućnosti financiranja za izradu projektne dokumentacije te samu izgradnju uređaja. Trenutna namjena prostora može se podijeliti na 4 zone: sportsko rekreacijska zona, šetnica s plažom i trim stazom, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda i šumica Lungomare. U sportsko-rekreacijskoj zoni planirana je izgradnja sport hotela visoke kategorije s pripadajućim bazenom i 85 smještajnih jedinica. Predviđeno je i uređenje sportskih terena i objekata kao i ugostiteljsko-poslovni objekti.

Područje šetnice Lungomare posebno je atraktivno građanima Pule i okolice, a u skopu uređenja prostora predviđa se opremanje zone plažnim objektima  i sadržajima u cilju kvalitetnijeg korištenja čitave zone. Vrijednost investicije u područje sportsko rekreacijske zone i područje šetnice procijenjena je na 147 milijuna kuna te se očekuje otvaranje 180 novih radnih mjesta.
U sustav za odvodnju otpadnih voda u Puli do sada je uloženo oko 150 milijuna kuna, a pročistač na Valkanama trenutno koristi 1., mehanički stupanj pročišćavanja otpadnih voda. Istodobno, Grad Pula ima zakonsku obavezu do 31. prosinca 2018. godine uvesti minimalno 2. stupanj pročiščavanja, a za izradu studija, projektne dokumentacije i izgradnja potrebno je 5 do 6 godina. U zadnjih nekoliko godina izrađeno je nekoliko studija o valorizaciji potencijalnih lokacija, a međunarodna tvrtka Jacobs koristila je metodu multikriterijske analize uzevši u obzir ključne aspekte i namjenu cjelokupnog prostora. Obzirom na zadane preduvjete, moguće su dvije varijante tehnologije: SBR i MBR, svaka sa svojim specifičnostima i prednostima, kazao je direktor Herculanee Igos Stari dodavši kako primjerice kod MBR tehnologije nema ispusta vode u more već se ona "reciklira" i kao takva može se ponovno koristiti. Samim time, poboljšat će se kvaliteta mora, zaštit će se izvori pitke vode te će se postaviti najviši svjetski standardi za pročiščavanje voda.
Navedenim preduvjetima za lokaciju pročistača Valkane, dio uređaja koji će biti ukopan ispod zemlje, bit će zazeljenjen te će se na njemu urediti dodatni sadržaji za građane. Prijedlogom plana uređenja predviđena je izgradnja dvaju dječjih igrališta i to: igralište za najmanju djecu od 1-5 godina i dodatno igralište za djecu odraslog uzrasta. Uz to, na pročistaču je planirano postavljanje tzv. stijene za slobodno penjanje koja bi, osim funkcionalnosti, služila i kao sasvim novi sadržaj i atrakcija u prostoru.
Postojeće stanje borove šumice Lungomare nije dugoročno održivo, istaknuo je urbanist Lido Sošić kovoreći o studiji valorizacije navedenog prostora koju je proveo i prema kojoj je izrađen prijedlog plana uređenja i obnove šumice Lungomare u urbanu park-šumu.

Na kraju prezentacije Zenzerović je pozvao sve građane da svojim argumentiranim prijedlozima dodatno unaprijede i poboljšaju projekt uređenja područja Lungomare.
Rok za dostavu prijedloga i komentara je do 15. siječnja 2012., a prijedlozi se mogu slati putem e-maila: eKonzultacije.