Novosti

25/01/2012

Ministrica zaštite okoliša i prirode posjetila Istarsku županiju

Ministrica zaštite okoliša i prirode u novoj Vladi Republike Hrvatske, Mirela Holy posjetila je danas Istarsku županiju u čijem se sjedištu u Puli upoznala s aktualnim istarskim projektima u domeni zaštite okoliša.

Ministrica se pobliže upoznala s Istarskim vodozaštitnim sustavom, zatim sa sustavom zbrinjavanja otpada na županijskom centru "Kaštijun", s proizvodnjom biogoriva od poljoprivrednog otpada te s projektima Europske unije koji se u Istri provode na području zaštite prirode.

Istarski župan Ivan Jakovčić zahvalio je ministrici na dolasku i na pokazanom interesu za projekte koji se provode u Istri. Naglasio je pritom kako je za Istarsku županiju važno imati otvorena vrata u Ministarstvu i Fondu za zaštitu okoliša.

Prva ministrica iz nove Vlade koja je posjetila Istru istaknula je kako treba napore usmjeriti u zaštitu okoliša, imajući u vidu da je Istra izrazito turistička županija, a njezin okoliš joj je temeljni resurs kojim raspolaže. "U ostatku Hrvatske po pitanju zaštite okoliša, situacija nije tako sjajna" kazala je Holy, a za Županijski centar za gospodarenje otpada "Kaštijun" mišljenja je kako njegova realizacija može biti od velike koristi za podizanje standarda zaštite okoliša.

Susretu su danas prisustvovali i istarski dožupan Vedran Grubišić, pulski gradonačelnik Boris Miletić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije Milan Antolović, pročelnik Odjela za međunarodnu suradnju Oriano Otočan, voditeljica županijskog Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša Ljiljana Dravec i Vesna Dukić, ravnateljica "Kaštijuna".