Novosti

27/01/2012

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, u sklopu projekta FUŠ - Film u školi, u Kinu Valli će se prikazati 30. siječnja 2012. u 12:00 sati  film Godine kobnih iskustava obitelji Mandić sa fašizmom i nacizmom(2005.), autorskog tima udruge "Irs art" Kastav u trajanju od 35 minuta. Nakon projekcije javnosti će se obratiti gospodin Oleg Mandić, glavni protagonist filma. Projekcija je besplatna za učenike i učitelje.
Film Godine kobnih iskustava obitelji Mandić s fašizmom i nacizmomgovori o tragičnoj povijesti jedne istaknute opatijske obitelji koja je zbog antifašističkog opredjeljenja jednim dijelom zatočena u Auschwitzu, konc-logoru koji je postao sinonim zla učinjenih u Drugom svjetskom ratu. Oleg Mandić, tada dvanaestogodišnji dječak, biva zatočen i već na samom početku prolazi najteže razdoblje svoga života. Danas, nakon 67 godina od oslobođenja, jedan je od rijetkih svjedoka koji mogu iz prve ruke svjedočiti o Auschwitzu, svoj patnji i strahu koja je zadesila milijune zatočenika. Na sreću, Oleg i njegova obitelj preživjeli su zatočeničke dane te su u povijest ušli kao posljednji zatočenici Auschwitza.
U veljači će se u sklopu FUŠ-a predstaviti film Oblakredatelja Miroslava Sikavice o posljedicama tragične smrti Luke Ritza, koji je postao simbol za borbu protiv nasilja među mladima.