Novosti

27/01/2012

Uređenje područja Lungomare kao nužnost

Zbog iznimnog interesa građana i želeći javnost dodatno upoznati s projektom, danas je u prostorijama pulske Komunalne palače održana konferencija za novinare na kojoj su pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje Giordano Škuflić i krajobrazni arhitekt Lido Sošić iznijeli pojašnjenja vezano za uređenje prostora Lungomare.

Škuflić je zahvalio građanima koji su sudjelovali u e-konzultacijama ističući kako je interes bio velik što govori o tome da je građanima stalo do ovog područja, te da su prikupljeni zanimljivi prijedlozi upućeni na daljnju proceduru. Govoreći o samome projektu uređenja i izgradnji pročistača, Škuflić je naglasio kako su brojne prethodne studije pokazale da su Valkane najprihvatljivija lokacija za smještaj pročistača, koji već egzistira na tom prostoru. "Današnja tehnologija nije ista onoj od prije nekoliko godina kada su određene studije rađene i danas nam suvremena tehnologija omogućava zbrinjavanje fekalnih voda na najvišoj razini, bez mirisa i buke uz zauzimanje minimalnog prostora u samoj šumici imajući u vidu temeljne principe zaštite okoliša", kazao je Škuflić.

Krajobrazni arhitekt i urbanist dr. Lido Sošić istaknuo je kako je Lungomare omiljena šetnica mnogih puljana, stoga je uređenje ovoga prostora od izuzetne važnosti. "Šumici Lungomare treba temeljita obnova i ovo je idealna prilika da se to i učini", naglasio je Sošić napominjući kako su intervencije u tom prostoru nužne kako bi šuma mogla rasti i dalje se razvijati, no o siječi 500 do 700 stabala kako je netko u javnosti izjavio, nema govora, kazao je Sošić. "Ideja je da šumica Lungomare postane prava urbana park šuma s bogatim i uravnoteženim ekosustavom, a intencija je dodatno unaprijediti prostor uvođenjem novih sadržaja u neposrenoj blizini pročistača, poput sport-hotela, dječjih igrališta i stijena za penjanje", kazao je Sošić.

Podsjećamo, sredinom mjeseca prosinca 2011. godine javnosti je prezentiran projekt uređenja prostora Lungomare čija se namjena može podijeliti na sportsko-rekreacijsku zonu, šetnicu s plažom i trim stazom, zatim uređaj za pročišćavanje otpadnih voda te sama šumica Lungomare. Projekt je prezentiran mjesnom odboru i udruzi "Za Sisplac" koja djeluje na ovom prostoru, kao i svim političkim strankama i nezavisnim listama koje djeluju u Gradskom vijeću Grada Pule. Osim toga, građanima je omogućen uvid u materijale, a putem e-konzulatcija imali su mogućnost da svojim idejama, primjedbama i prijedlozima doprinesu kvaliteti čitavog projekta.

O utvrđivanju osnovnih smjernica za prostorno uređenje područja Lungomare raspravljat će i odlučivati vijećnici na idućoj sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak 30. siječnja 2012. godine.