Novosti

31/01/2012

Predstavljene potpore za razvoj poduzetništva Grada Pule u 2012. godini

Grad Pula i Hrvatska gospodarska komora Županijska komore Pula organizirali su danas, 31. siječnja u prostorima komore prezentaciju "Potpore za razvoj poduzetništva Grada Pule u 2012. godini - projekt 1.000.000,00 +". Riječ je o programu koji obuhvaća pet mjera putem kojih se dobivaju potpore, neki od uvjeta su i da na datum 30. lipnja obrtnici i gospodarstvenici nemaju nepodmirenih dugovanja prema Gradu Puli te da im je sjedište na području Grada Pule. Projekt je predstavio Danijel Ferić, pročelnik Upravnog odjela za financije i opću upravu. Prezentaciji su prisustvovali i Barbara Batelić, pomoćnica pročelnika, Igor Fabris, voditelj Odsjeka za proračun i gospodarstvo te Jasna Jaklin Majetić, predsjednica Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula.
Prva je potpora za nova zapošljavanja, ukupne vrijednosti 300 tisuća kuna, a datum zapošljavanja ne smije biti ranije od 1. listopada 2011. godine dok radnik treba biti bar tri mjeseca u radnom odnosu na dan prijave. Intencija ove potpore jest poticanje zapošljavanja i van turističke sezone.  Natječaj je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. svibnja 2012. Druga je potpora za uvođenje inovacija u proizvodnju , ukupne vrijednosti 200 tisuća kuna,  a maksimalni pojedinačni iznos potpore je deset tisuća kuna. Natječaj je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 1. prosinca 2012.
Treća potpora je usmjerena na poduzetnike početnike registrirane nakon 30. lipnja 2011. Vrijednost potpore je 200 tisuća kuna, pojedinačan maksimalan iznos je deset tisuća kuna. Sredstva su to za primjerice izradu poslovnih planova ili investicijskih studija. Natječaj je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 1. prosinca 2012.
Ukupna vrijednost potpore za ulaganje u standarde kvalitete jest 150 tisuća kuna, a maksimalna pojedinačna vrijednost je sedam i pol tisuća kuna. Cilj mjere jest unapređenje poslovanja kroz ishodovanje raznih certifikata, ISO standarda, oznake Hrvatski proizvod. Natječaj je otvoren najkasnije do 1. prosinca 2012.
Peta mjera odnosi se na potporu korištenja obnovljivih izvora energije u gospodarstvu, vrijednosti 150 tisuća kuna, maksimalni iznos pojedinačne potpore je sedam i pol tisuća kuna.
Šesta mjera usmjerena je na subjekte koji imaju dugovanja prema gradu da im se ista reprogramiraju na rok od 24 mjeseca uz povoljniju kamatnu stopu. Pisane i obrazložene zahtjeve  za reprogramiranje dospjelog duga poduzetnici mogu podnijeti do 31. ožujka 2012. godine.
Još dvije mjere usmjerene su ka stvaranju bolje poduzetničke klime na području Grada Pule. Riječ je o projektu izrade Strategije gospodarskog razvoja Grada Pule te izradi Kataloga investicija u pulsko gospodarstvo. Projekt Strategije dodijeljen je Odjelu za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" kojom će se utvrditi prioriteti Grada u budućem gospodarskom razvoju.
Katalog investicija u pulsko gospodarstvo izradit će se interdisciplinarno kako bi investitori dobili kompletnu informaciju koja će pomoći u izradi vlastite studije opravdanosti ulaganja.