31/01/2012

Priopćenje Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Pule

Obzirom da meteorološke prognoze na području Pule i okolice predviđaju izrazito hladno i vjetrovito vrijeme uz mogućnost snježnih oborina, Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Pule donosi slijedeće preporuke:

POSTUPAK U SLUČAJU JAKE ZIME:
- boravite što manje na otvorenom ili u zatvorenom prostoru bez grijanja,
- prije izlaska na otvoreno slojevito obucite dovoljno toplu odjeću i obuću i ne zaboravite zaštititi glavu i šake,
- ne izlazite na led na zaleđenim vodenim površinama zbog opasnosti od klizanja i mogućih posljedica pri padu,
- u prostorijama koje nisu grijane, prije nastupa jake zime ispustite vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode te sustava centralnog grijanja koji nisu u funkciji,
- zaštitite vodomjere od hladnoće zbog mogućnosti pucanja.

POSTUPAK U SLUČAJU SNIJEGA I POLEDICE:
- vlasnici i korisnici stambenog ili poslovnog prostora dužni su redovito i pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike ispred objekta,
- ako led ne možete očistiti s pločnika posipajte ga sipinom,
- koristite obuću s gumenim hrapavim đonom kako bi smanjili opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu,
- oprezno hodajte uz zgrade ili ispod drveća jer postoji opasnost od pada komada leda ili snijega te ne parkirajte svoje vozilo na tim mjestima,
- temeljito očistite snijeg i led sa svog vozila prije uključivanja u promet, uz obavezno korištenje zimske opreme na automobilu,
- ukoliko je moguće, otresite snijeg sa voćaka, ukrasnog drveća i grmlja, TV antena, izoliranih telefonskih ili električnih kablova kako bi se spriječilo njihovo oštećivanje,
- ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodiče,
- snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg objekta dužni ste ukloniti sami ili angažiranjem stručnih službi,
- zavisno od nosivosti krovne konstrukcije vašeg objekta i od debljine, odnosno težine snježnog pokrivača, procijenite da li je snijeg potrebno ukloniti s krova te po potrebi to i učinite kako se krov ne bi urušio. Čišćenje snijega s krova je opasan posao te je bolje da za to angažirate stručnu službu.

Pažnja!  Obzirom na najavljeno zahlađenje Plinara d.o.o. Pula skreće pažnju svim korisnicima plina da zahlađenje ne utječe na bilo kakva svojstva plina, ali preporučamo svim korisnicima da centralna grijanja preko noći ne gase da ne bi došlo do smrzavanja vode u sistemima centralnih grijanja i do pucanja cijelokupnog sistema grijanja. Ovo se odnosi pogotovo na škole i vrtiće koji se ne griju preko vikenda.

Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih putova ostali izolirani, a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe liječničke, ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, opskrbe neophodnim namirnicama ili energentima i slično) nazovite broj 112s kojeg će se usklađivati pružanje potrebne pomoći.

Stožer za zaštitu i
spašavanje Grada Pule