Novosti

01/02/2012

Gradsko vijeće prihvatilo smjernice prostornog uređenja područja Lungomare

Na 30. sjednici Gradskog vijeća Pule koja je održana proteklog ponedjeljka, vijećnici su podržali zaključak o utvrđivanju osnovnih smjernica prostornog uređenja područja Lungomare. Tako je s 15 glasova za, 7 suzdržanih i bez glasa protiv potvrđena postojeća lokacija Valkane kao najoptimalnija lokacija na kojoj će se smjestiti moderni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, a osim toga potvrđena je i valorizacija šumice Lungomare koja bi se prema planovima trebala preurediti u urbanu park-šumu kako bi se spriječilo njeno daljnje propadanje te obogatila kvalitetnijim sadržajima za sve uzraste.

U uvodnom izlaganju gradonačelnik Pule Boris Miletić istaknuo je kako se od samog početka projekt predstavljao javnosti u cilju dobivanja konsenzusa i kvalitetnih prijedloga, što se i uspjelo postići putem e-konzultacija. Osim toga, Miletić je podsjetio kako je krajem protekle godine projekt posebno izložen svim gradskim vijećnicima, političkim strankama, mjesnom odboru i udruzi koja djeluje na području Lungomare te da je komunikacijski aspekt ovoga projekta na visokoj razini.

Skraćenu prezentaciju projekta na sjednici iznijeli su pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje Giordano Škuflić, direktor Herculanee Igor Stari te izrađivač idejnog rješenja obnove urbane park-šume Lido Sošić. Vijećnici su još jednom pohvalili prezentaciju, ali i sam projekt naglašavajući odličnu komunikaciju i suradnju s gradskom upravom prilikom pripreme projekta.

Predsjednika Kluba vijećnika Ladonje Bruno Nefat istaknuo je kako je projekt prihvatljiv te da je nužno prekinuti raspravu o poziciji pročistača, a uređenje šumice znači valorizaciju čitavog područja. Nefat je u amandmanu tražio uvrštavanje smjernica za izgradnju turističko-ugostiteljskih objekata kao podlogu za izmjene i dopune GUP-a dok mu je predsjednik Kluba vijećnika vladajuće koalicije IDS-SDP Marko Martinčić odgovorio da su predložena rješenja podložna promjenama kroz vrijeme i da će uređenjem Lungomare dobiti mnoge sadržaje koje danas nedostaju. Vijećnicu i predsjednicu pulskog HDZ-a Lovorku Tomičić zanimalo je što je s gradskim bazenom na nogometnom pomoćnom igralištu dok je vijećnik HSU-a Radovan Cvek naglasio kao je pročistač koji će se ugraditi jako dobar, a obveza je ugraditi najmoderniju tehnologiju, dakle uređaj trećeg stupnja pročišćavanja.

Pročelnik Škuflić na kraju je naglasio kao je cjelokupni prijedlog UPU-a Lungomare izrađen u skladu s pulskim GUP-om, a gradonačelnik Boris Miletić govoreći o bazenu kazao kako Grad ozbiljno razmišlja o drugoj lokaciji bazena, a ne onoj na Pragrandeu. "Upravo stoga smo nabavili studiju o tome i moguće je da pomoćni teren na Valkanama, koji je u vlasništvu Grada, bude lokacija gradskog bazena, kazao je Miletić. "Ponuditelj na natječaju za "Brijuni rivijeru" predložio je gradnju bazena na području Sv. Katarine pa smatram da je Puli dovoljan jedan bazen. UPU Lungomare važno je izraditi čim prije kako bi se spremno dočekala mogućnost korištenja sredstava EU fondova", istaknuo je na kraju Miletić.