Novosti

03/02/2012

Miletić primio predstavnice pulske Lige protiv raka i Kluba GEA

Gradonačelnik Pule Boris Miletić, povodom sutrašnjeg Svjetskog dana borbe protiv raka upriličio je danas u prostorijama Komunalne palače prijem za predstavnice Kluba žena liječenih od karcinoma dojke GEA i predstavnice pulske Lige protiv raka na čelu s Danicom Kuzmanović i Brankom Mandelović Rajko.

Predsjednica pulske Lige za borbu protiv raka Danica Kuzmanović naglasila je kako se 4. veljače svake godine obilježava Svjetski dan borbe protiv raka kako bi se podigla svijest o raku, njegovoj prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju. "Dva su važna segmenta rada Lige, odnosno rad na prevenciji i rad na rehabilitaciji onkoloških bolesnika", kazala je Rajko, ističući kako se Liga i ove godine priključuje obilježavanju Dana borbe protiv raka. Za učenike prvih razreda srednjih škola uskoro kreću predavanja na temu spolno prenosivih bolesti kao mogućih uzročnika raka, a u tijeku je i priprema za program prevencije raka grla za učenike srednjih i osnovnih škola. Neurologinja Julijana Marković Franinović kazala je kako je za rad Lige bio značajan i volonterski rad u palijativnoj skrbi te je toj temi posvećeno i sutrašnje obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv raka. Tako će se večeras, u 18:00 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici održati predavanje pod nazivom "Što smo postigli u palijativnoj skrbi".

O aktivnostima Kluba GEA govorila je dopredsjednica Branka Mandelović Rajko koja je među ostalim istaknula kako će sutra vrata Kluba u Nobileovoj ulici u periodu od 10 do 13 sati biti otvorena za sve zainteresirane građane, a osim toga bit će prisutni i liječnici koji će dijeliti savjete i informacije za liječenje i prevenciju bolesti raka dojke.

Pročelnik UO za društvene djelatnosti Erik Lukšić dodao je kako će se ove godine posebna pažnja pridodati ovakvim i sličnim aktivnostima u okviru Hrvatske mreže zdravih gradova. Miletić je na kraju zahvalio članicama udruga koje skrbe o onima kojima je pomoć potrebna te im je poželio puno uspjeha u daljnjem radu.