Novosti

09/02/2012

Rekordan broj posjetitelja u kinu Valli

"Tri i pol godine nakon otvorenja i više od 250.000 posjetitelja Kino Valli postalo je dio pulske svakodnevnice i dokazalo da je unutar jasne koncepcije moguće graditi kreativni i fleksibilan program koji postiže vidljive i mjerljive rezultate", istaknula je na jučerašnjoj konferenciji za novinare voditeljica kina Tanja Miličić. Tako je u kinu Valli tijekom 2011. godine na 1.278 projekcija prikazano 326 dugometražnih i kratkometražnih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, a ukupan broj posjetitelja bio je 73.273, što je za 3.258 više u odnosu na 2010. godinu.

Najgledaniji filmovi bili su:
1. Sumrak saga: Praskozorje 1.dio -4.253  gledatelja
2. Štrumpfovi- 4.112 gledatelja
3. Mačak u čizmama- 2.973 gledatelja
4. Kung Fu Panda- 2.440 gledatelja
5. Pirati s Kariba: Nepoznate klime- 2.246 gledatelja
6. Koko i duhovi- 2.066 gledatelja

Redovan program  tijekom zimskih mjeseci na prosječnoj tjednoj bazi sastojao se od jednog komercijalnog, jednog nezavisnog i jednog dječjeg filma. Četvrtkom su na programu bile retrospektive istaknutih autora ili ciklusi manje poznatih kinematografija. U posljednjem tjednu mjeseca prikazivali su se dokumentarci, a svaki vikend i matineje za djecu.

Održano je i niz posebnih programa: Dani srpske kulture, 58. festival igranog filma u Puli, Manhattan festival kratkog filma, KUFer, 43. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštvate projekcije brojnih filmova pulskih i istarskih autora i protagonista. U prosincu je u Kinu održana dodjela nagrada "Istriana" za istaknute osobe u Istarskoj županiji u 2011. godini.

U listopadu 2011. godine Kino Valli postalo je dio svjetske elitne mreže izravnog prijenosa Metropolitan opere iz New Yorka. Grad Pula se na ovaj način uključio, uz mnoge svjetske metropole, u jedan od najambicioznijih i najzahtjevnijih aktualnih projekata i dobio idealnu prigodu da uživo doživi operu.

U foajeu su se prvenstveno izlagale fotografije i plakati, ponekad video ili multimedijske instalacije zbog bliskosti s medijem filma. Početkom srpnja prigodno su izložene fotografije Festivala igranog filma u Puli. U listopadu je postavljena izložba fotografija SnoviPuljanke Ane Lorencin, a tijekom studenog, u suradnji s Gradom Pula, radovi koji su se natjecali za idejno urbanističko rješenje uređenja gradske rive u Puli pod nazivom Pulska riva.

U Kinu se tijekom 2011. prijavilo 10 volontera s ciljem pružanja  kvalitetnije usluge posjetiteljima. Njihove obveze podrazumijevale su: provjeru ulaznica pri ulasku posjetitelja u kino dvoranu, reguliranje odlaska posjetitelja nakon  projekcije, obilazak/kontrola dvorane i kino prostora nakon i za vrijeme projekcije filma, informiranje posjetitelja o programima Kina, asistiranje kino djelatnicima pri redovnoj izmjeni reklamnih filmskih plakata u prostorima kina, distribuciju mjesečnog kino programa. Radom u Kinu volonteri stekli su vrijedna iskustva u kulturnoj ustanovi koja im u kasnijem profesionalnom životu mogu biti od velike koristi.

Kino Valli je član tri međunarodne filmske organizacija Europa Cinemas, CICAE (Confà©dà©ration internationale des cinà©mas d'art et d'essai)   i ECFA(European Children's Film Association).