Novosti

09/02/2012

Otvorena 19. gospodarska izložba Histria

U organizaciji HGK županijske komore Pula danas je u Domu hrvatskih branitelja u Puli otvorena 19. po redu gospodarska izložba Histria. Ovogodišnja izložba, koja okuplja 200-tinjak izlagača iz cijele zemlje, nastavlja tradiciju promoviranja i potpore kvalitetnih hrvatskih proizvoda i proizvođača, a na izložbi se predstavljaju proizvođači hrane, alkoholnih i bezalkoholnih pića te proizvođači ugostiteljske opreme.

Predsjednica Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić pozdravila je okupljene i pohvalila ovogodišnje izlagače koji su unatoč lošim vremenskim prilikama stigli u Pulu iz svih dijelova Hrvatske. Dobrodošlicu u Pulu zaželio im je i gradonačelnik Pule Boris Miletić koji je istaknuo kako Pula i Istra imaju resurse koji mogu pokrenuti značajniji razvoj, prije svega kroz turizam i podizanje kvalitete usluga i proizvoda.

"Pred nama je teška godina koju ne možemo prespavati, ali je godina u kojoj zajedno možemo pokušati učiniti nešto dobro", naglasio je istarski župan Ivan Jakovčić dodavši kako će Istra na svjetskom tržištu biti konkurentna jedino ako kvaliteta proizvoda domaćih proizvođača bude na najvišoj razini nudeći ono najbolje što ima.

Čast da manifestaciju proglasi otvorenom pripala je ministru poduzetništva i obrta Gordanu Marasu koji je kazao kako građani neće imati puno koristi od turizma bez kvalitetnih proizvođača hrane. "Želim poduprijeti mala obiteljska gospodarstva te proizvođače maslinovog ulja, vina i hrane u nastojanju da stvore kvalitetan proizvod i da ga brendiraju", naglasio je Maras. Najavio je kako će Vlada od ožujka smanjiti PDV na maslinova ulja sa 23 na 10 posto, a od iduće godine cjelokupno ugostiteljstvo bit će na međustopi od 10 posto. "Ovaj sektor je od iznimne važnosti za povećanje i koristi ukupne gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj i zato mu želimo pomoći", zaključio je Maras.

Novitet ovogodišnje izložbe je predstavljanje novog proizvoda odnosno proizvoda koji se po prvi put predstavlja na izložbi ili po prvi put stavlja u prodaju, a koji na tržištu nije dulje od godine dana. Tim je proizvođačima ministar Maras uručio prigodna priznanja.

Ovogodišnja izložba usmjerena je i na oznake kvalitete pa će proizvodi izlagača koji su nositelji znakova Eko proizvod, Hrvatska kvaliteta, Izvorno hrvatsko, Otočni proizvod, Superbrands i drugi biti posebno vizualno istaknuti kako bi posjetitelje uputili da su to proizvodi koji imaju dodanu vrijednost. Izložba ostaje otvorena do subote 11. veljače.