Novosti

16/02/2012

Okončana sanacija kule Arene

U izložbenom prostoru pulske Arene održana je danas prezentacija završetka konzervatorsko - restauratorskih radova na sjeverozapadnoj kuli amfiteatra. Hrvatski restauratorski zavod s radovima je započeo u kolovozu 2007. godine, kada su započeta ispitivanja stanja Arene, a potom su u proljeće 2009. godine krenuli i sami radovi. Prezentaciju je održao Mate Pavin iz Hrvatskog restauratorskog zavoda koji je radove izveo uz pomoć tvrtke Kapitel iz Žminja, Odsjeka za konzervaciju - restauraciju kamena Umjetničke Akademije u Splitu te Građevinskog fakulteta iz Zagreba. Radovi su se odvijali pod nadzorom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Puli, a naručitelj radova je Arheološki muzej Istre.

Pavin je istaknuo kako se najviše vremena utrošilo na rekonstrukcije, uklonjeni su dijelovi kamenih blokova, a čistilo se i kamenje od lišajeva te raznih drugih zatečenih nečistoća. Dodao je kako je najveća greška do sada učinjena betonizacijom jer se ugradila ogromna količina betona kojeg je potrebno ukloniti budući da beton i kamen ne idu zajedno.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo izrazio je zadovoljstvo što će građani konačno moći vidjeti što je do sada učinjeno te je najavio kako će uskoro uslijediti pripremni radovi za nastavak daljnje obnove Arene, odnosno uređenje jugozapadne kule ili plašta od obnovljene kule prema sjevernom dijelu.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić zahvalio se Arheološkom muzeju Istre na trudu koji ulaže u očuvanje vrijednih spomenika grada Pule.

Među ostalim, danas je najavljeno kako bi se postojeća skela trebala u potpunosti ukloniti u narednih 20-ak dana, te će uskoro biti postavljena i izložba fotografija o dosadašnjem tijeku sanacije. Inače, ukupna vrijednost radova do sada iznosi oko 5.078.000 kuna, a očekuje se još oko 300.000 kuna troškova. Tijekom 26 mjeseci, koliko su radovi trajali, utrošeno je 12.000 kilograma materijala, stalno je na rekonstrukciji radilo 5 restauratora, a povremeno njih ukupno 25.