Novosti

29/02/2012

Edukativno predavanje o gniježđenju ptica i postavljanju kućice za ptice

U sklopu nastavka projekta "Pula - Grad prijatelj djece" te projekta "Pula - Zdravi grad", Zajednica tehničke kulture Pula u suradnji s JU Natura Histrica, osmislila je radionicu maketarstva za izradu drvenih kućica za ptice.

Tom prigodom će se sutra, u četvrtak, 1. ožujka 2012. godine u Park šumi Šijana (središnja poljana) u 13,00 sati, postaviti kućica za gniježđenje ptica te će se održati edukativno predavanje stručnjaka JU Natura Histrica o bioraznolikosti ptičjih vrsta namijenjeno učenicima i nastavnicima.

Inače, cilj radionice je razvijati ekološku osviještenost djece, popularizirati zaštitu prirode, educirati djecu o važnosti ptica i očuvanju ptičjih staništa i biološke raznolikosti, a istovremeno se savladavaju tehničke vještine, usvajaju nove kompetencije, podiže razina kreativnosti i inovativnosti. Desetak učenika osnovnih škola u kabinetu Centra za tehničke aktivnosti Veruda naučilo je tokom izvanškolske radionice maketarstva tehniku izrade drvenih kućica za ptice.

Postavljanjem jednostavnih drvenih kućica pomaže se gniježđenju urbanih ptica, jer sve teže u gradovima pronalaze prostor gdje bi napravile gnijezdo. Budući se obično gnijezde u dupljama starih stabala koja se u parkovima često odstranjuju ili u rupama na kamenim kućama, a takvih je sve manje zbog upotrebe novih materijala u graditeljstvu, ove će drvene kućice pticama zasigurno biti od pomoći.