Gradski projekti

25/07/2019

„Dječji kreativni centar“ Pula, energetska obnova zgrade

Naziv projekta:„Dječji kreativni centar“ Pula, energetska obnova zgrade

Naziv programa:Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

Prijavitelj:Grad Pula-Pola

Partneri / Korisnici„Dječjeg kreativnog centra“:

  • Studio Zaro,
  • Teatar Naranča,
  • Društvo Naša djeca i
  • Gradska knjižnica i čitaonica

Sažetak:

Uspješno okončan projekt obnove sufinanciran bespovratnim sredstvima iz fondova EU

Ukupna vrijednost investicije iznosi 8,7 milijuna kuna, od čega je čak 2,7 milijuna kuna bespovratnih sredstva EU i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU

Na prigodnoj svečanosti, uz uvažavanje svih epidemioloških mjera, u Puli je dana, 19. listopada 2020. godine otvoren Dječji kreativni centar kojem su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin i voditeljica Samostalne službe Posredničkog tijela Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Rajčić.

Radovi na cjelokupnoj obnovi Dječjeg kreativnog centra, poznatog kao bivši Pionirski dom, završeni su u roku krajem rujna ove godine, a sve kako bi pulskim mališanima bio osiguran najviši standard boravka i rada, primjeren njihovim željama i potrebama.

Zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek tom je prigodom izrazio zadovoljstvo što je upravo nakon godinu dana trajanja radova, dugo očekivana obnova, brojnim generacijama djece, omiljenog Dječjeg kreativnog centra uspješno privedena kraju.

„Ovo je zaista poseban trenutak u našem gradu, kako za najmlađe tako i za one nešto starije koji su godinama i generacijama prolazili kroz ovaj nekada Pionirski dom, sada Dječji kreativni centar pohađajući razne aktivnosti ili gledajući brojne predstave. Kao Grad izuzetno smo ponosni što smo završetkom ovog projekta omogućili upravo našim najmlađima savršene uvjete za rad, njihove aktivnosti, druženja, predstave, radionice i sve ono što ovakav kreativni centar sa sobom nosi. Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali na realizaciji ovog, za Pulu veoma važnog projekta – Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vjerujem da ste i vi oduševljeni s našim Dječjim kreativnim centrom. Od srca svima želim da bivši Pionirski dom bude pun i bučan“, poručio je Cvek.

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin rekao je kako rad sadašnjeg Dječjeg kreativnog centra prati i poznaje još od 1997. godine.

„Zahvaljujući Gradu Puli i svih onih koji su sudjelovali u energetskoj obnovi Dječji kreativni centar sada je dobio primjerene uvjete za rad brojnih kreativaca i intuzijasta. Iskreno im čestitam jer to nije samo dječje kazalište, nego institucija ovoga grada. Nema grada bez kazališta, a mi imamo ponovno dječji dom kreativnosti i umjetnosti na ponos budućim generacijama i svih Puležana koji će ga znati koristiti i nakon ovih teških vremena pandemije“, kazao je Radin.

Ukupna vrijednost radova je 10 milijuna kuna od kojih su 2,7 milijuna kuna bespovratna sredstva, dok je ostatak sredstava za uređenje osigurao Grad Pula.

Naime, putem programa Energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, konkretno od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost energetska obnova zgrade sufinancirana je s 1,4 milijuna kuna, a dodatno su osigurana sredstva u iznosu od gotovo 1,3 milijuna kuna temeljem Javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

„Izuzetno mi je drago što smo se uspjeli okupiti, unatoč izazovima s kojima smo suočeni, i čestitam što niste odustali od ideje da ipak održite ovo svečano otvaranje. Grad Pula je istinski prijatelj djece i poduzima sve mjere da takav ostane i opstane, uključujući i mjeru koja je nama izuzetno važna i koju mi potičemo, a to je povećanje energetske učinkovitosti kroz energetske obnove zgrada. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je dugogodišnji partner svim dionicima u Republici Hrvatskoj koji prepoznaju ovu izuzetno važne teme i potencijal koji dolazi kroz provedbu upravo takvih projekata“, rekla je predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Rajčić dodavši kako je Europska unija objavila novu Strategiju „Val obnove“ kojim će snažno nastaviti i u predstojećem razdoblju poticati projekte poput ovoga danas.

„Mi ćemo vam biti partneri i dalje i u tome ćemo vas voditi da nastavite s ovakvim krasnim projektima i uvijek nam se možete obratiti za svaki vid pomoći“, zaključila je Rajčić.

Izvođač radova na energetskoj obnovi, društvo DE CONTE d.o.o. iz Labina, odabran kao najpovoljniji ponuditelj, na javnom natječaju ugovorene radove završio je prije roka sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu, do 22. listopada 2020. godine.

Radovi energetske obnove podrazumijevali su izradu energetski učinkovite fasade i zamjenu dotrajale stolarije, zamjenu kompletnog krova s ugradnjom termoizolacije, postavljanje energetski učinkovitije rasvjete i rekonstrukciju kompletne kotlovnice energetski učinkovitijim sustavom na prirodni plin.

Uz projekt energetske obnove bila je jedinstvena prilika za uređenjem kompletne unutrašnjosti objekta kao i eksterijera. Sanirani su svi zidovi i stropovi, sanitarni čvorovi prilagođeni su osobama s invaliditetom, sanirana je pozornice Teatra Naranča, rekonstruirano je gledalište koje je dobilo nova sjedala, uređen je okoliš zgrade, kompletno dvorište osvijetljeno je LED rasvjetom te je uređeno moderno vanjsko igralište.

Tijekom izvođenja radova obnove, korisnici Dječjeg kreativnog centra bili su privremeno smješteni na adekvatnim lokacijama, a od danas u novoobnovljenim prostorima ponovno provode aktivnosti Teatar Naranča, Zbor Zaro i Društvo Naša djeca, dok prostor Dječje knjižnice ostaje u funkciji Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dana, 09. lipnja 2020. godine sva zainteresirana javnost obaviještena je da su radovi na cjelokupnoj obnovi Dječjeg kreativnog centra, poznatijeg kao bivši Pionirski dom, završeni u roku i u skladu s terminskim planom koncem rujna ove godine, a sve kako bi pulskim mališanima bio osiguran najviši standard boravka i rada, primjeren njihovoj kreativnosti i veselom druženju.

Građani Pule, „stanovnici“ Dječjeg kreativnog centra i ponajviše djeca koja će dolaziti na aktivnosti s nestrpljenjem očekuju otvorenje modernih, atraktivno uređenih i energetski učinkovitih prostora koje će se održati 19. listopada 2020. godine.

„Nakon godinu dana radova, dugo očekivana obnova Dječjeg kreativnog centra uspješno je privedena kraju. Izuzetno sam zadovoljan i ponosan jer će pulskim mališanima biti osiguran najviši standard boravka i rada. Grad Pula kao Grad – prijatelj djece brine o svojim najmlađima. Dječji kreativni centar kako mu i sam naziv govori je upravo mjesto razvoja potencijala naših najmlađih sugrađana, stoga smo se odlučili značajna financijska sredstva uložiti kako bi unaprijedili prostorne mogućnosti i kako bi naša djeca bila još zadovoljnija, još kreativnija i još sretnija u najljepšem razdoblju života, a to je upravo djetinjstvo“,  rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Izvođač radova na energetskoj obnovi , društvo DE CONTE d.o.o. iz Labina, odabran kao najpovoljniji ponuditelj na javnom natječaju ugovorene radove završio je prije ugovorenog roka sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za Energetsku obnovu, do 22. listopada 2020. godine.

Radovi energetske obnove uključuju izradu energetski učinkovite fasade i zamjenu dotrajale stolarije, zamjenu kompletnog krova s ugradnjom termoizolacije, zamjenu elektroinstalacije jake i slabe struje s energetski učinkovitijom rasvjetom, rekonstrukciju kompletne kotlovnice energetski učinkovitijim sustavom na prirodni plin.

Ostali radovi uređenja odnose se na zamjenu svih unutarnjih vrata i grijaćih tijela, sanaciju kompletnih zidova i stropova, obnovu pet sanitarnih čvorova s izradom sanitarnog čvora za osobe smanjene pokretljivosti, sanaciju pozornice teatra Naranča i rekonstrukciju gledališta s ugradnjom novih stolaca zamjenu svih podnih obloga, izradu poda sa sportskom podlogom u baletnom studiju, kompletnu zamjenu cijevi tople i hladne vode te uređenje okoliša i izradu novih kaskadnih zidova.

Također, saniran je ogradni zid, postavljena nova ograda i ulazna vrata u dvorište, kompletno dvorište osvijetljeno je LED rasvjetom,  rekonstruirana je rampa za osobe smanjene pokretljivosti za ulaz na I. kat.

Izgrađena je nova gromobranska instalacija i drenaža oko objekta radi sprječavanja kapilarne vlage zidova, nova hidroizolacija podova, novo betonskog stepenište koje povezuje parkiralište i glavni ulaz objekta te izgrađeno novo dječje igralište što uključuje izradu pješačkih staza i parkovnih klupa te dobavu i montažu dječjih igrala uz hortikulturno uređenje od strane tvrtke CUBO d.o.o. iz Pule izabrane kao najpovoljniji ponuditelj putem javne nabave.

Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada Pule i direktor Castrum Pula 97 d.o.o., tvrtke koja upravlja zgradom Dječjeg kreativnog centra iznimno je zadovoljan kompletnom realizacijom projekta od izrade projektne dokumentacije još 2015. godine, potpisivanja ugovora  Energetske obnove, 22. listopada 2018. godine pa do završetka radova koncem rujna 2020. godine.

„Nakon punih pet godina rada na projektu ističem da Energetskom obnovom javnih zgrada osiguravamo značajna bespovratna sredstva iz fondova EU i smanjujemo teret gradskog proračuna, a projekt u konačnici rezultira energetskim uštedama od oko 67 posto te manjim režijskim troškovima koji se mogu znatno kvalitetnije iskoristiti za podizanje društvenog standarda naših najmlađih. Također, moram naglasiti da je ovo bila jedinstvena prilika da se uz projekt energetske obnove uredi kompletna unutrašnjost objekta kao i eksterijera. Sve dodatne radove prema zahtjevu korisnika, a koji ne uključuju energetsku obnovu, naručio je Grad Pula kako bi projekt bio u potpunosti realiziran odnosno investicija bila zaokružena kao funkcionalan i adekvatan prostor za najmlađe sugrađane“, naglasio je Matić ujedno se zahvalivši svima koji su sudjelovali u obnovi Dječjeg kreativnog centra i građanima na strpljenju.

Ukupna vrijednost radova je 10 milijuna kuna od kojih su 2,7 milijuna kuna bespovratna sredstva, dok je ostatak sredstava za uređenje osigurao Grad Pula.  

Naime, putem programa Energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora od strane Europskog fonda za regionalni razvoj konkretno od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost energetska obnova zgrade sufinancira se s 1,4 milijuna kuna, a dodatno su osigurana sredstva u iznosu od gotovo 1,3 milijuna kuna temeljem Javnog poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Nadležni Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule izdao je suglasnost na idejni prijedlog renomiranog pulskog projektanta i arhitekta Bruna Juričića prema kojemu  pročelje Dječjeg kreativnog centra krase plavo sive boje.

Plavo siva boja fasade odabrana je kako bi bila u skladu s vizualom natpisa „Grad Pula -  prijatelj djece“. Naime, taj će se vizual dodatno istaknuti u donjoj četvrtini pročelja zgrade koja je namijenjena kulturnom potencijalu i razvoju djece i mladih.

Grad Pula sustavno promišlja i planira ulaganja u objekte civilnog društva i kulturu. Ova značajna investicija omogućit će iznimno kvalitetne uvjete za boravak djece i podizanje produkcijskih uvjeta na zavidnu razinu. Zadovoljstvo nam je što su radovi okončani, interijer uređen i opremljen prema potrebama najmlađih sugrađana te je im omogućeno sadržajnije odrastanje kroz svijet glazbe, glume, plesa i kreativnog izražavanja“, poručila je pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber.

Tijekom izvođenja radova obnove, korisnici Dječjeg kreativnog centra bili su privremeno smješteni na adekvatnim lokacijama, ali sa zadovoljstvom ovih dana dodatno uređuju novoobnovljene prostorije. 

"Svi u Naranči s nestrpljenjem iščekujemo otvaranje zgrade i početak rada u obnovljenom prostoru te susret sa našom vjernom publikom u dvorani s novim narančastim stolicama. Vjerujemo da će i naša publika biti oduševljena novim izgledom kazališne dvorane u kojoj sada i oni nešto veći mogu udobno sjediti. Obnovom zgrade Dječjeg kreativnog centra naš je grad dobio prostor sa puno potencijala koji će vjerujem postati centar kvalitetne ponude sadržaja za djecu u koji će naši sugrađani rado zalaziti a djeci stvarati nezaboravna lijepa sjećanja na djetinjstvo.

Također u ime Naranče zahvaljujem svima uključenima u proces obnove koji su posljednjih godinu i nešto svakodnevno ulagali svoju energiju, znanje i kreativnost kako bismo imali ovako reprezentativan centar" – kazao je Majkl Mikolić, ravnatelj Teatra Naranča.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Plavo-sivi Dječji kreativni centar u skladu s bojama logotipa Grad-prijatelj djece

Dana, 09. lipnja 2020. godine sva zainteresirana javnost obaviještena je da se radovi na energetskoj obnovi Dječjeg kreativnog centra odvijaju prema planiranoj dinamici i u skladu s terminskim planom pa je tako nedavno skinuta i zaštitna skela s pročelja.

„U rujnu je započela dugo očekivana obnova Dječjeg kreativnog centra, poznatijeg kao nekadašnjeg Pionirskog doma, a sve kako bi pulskim mališanima bio osiguran najviši standard boravka i rada. Grad Pula s ponosom nosi status Grada – prijatelja djece i naši najmlađi uvijek će nam biti na prvom mjestu“, rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Nadležni Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule izdao je suglasnost na idejni prijedlog renomiranog pulskog projektanta i arhitekta Bruna Juričića prema kojemu pročelje Dječjeg kreativnog centra krase plavo sive boje.

Plavo siva boja fasade odabrana je kako bi bila u skladu s vizualom natpisa „Grad Pula - prijatelj djece“. Naime, taj će se vizual dodatno istaknuti u donjoj četvrtini pročelja zgrade koja je namijenjena kulturnom potencijalu i razvoju djece i mladih.

Projekt ulazi u završnu fazu. Podsjećamo, vrijednost investicije iznosi 8,7 milijuna kuna, od čega su 2,7 milijuna kuna bespovratna sredstva, dok je ostatak sredstava za uređenje osigurao Grad Pula.

Nakon izrade energetski učinkovite fasade, zamjene dotrajale stolarije i kompletnog krova s ugradnjom termoizolacije, zamjene elektroinstalacije jake i slabe struje s energetski učinkovitijom rasvjetom, rekonstrukcije kompletne kotlovnice energetski učinkovitijim sustavom (na prirodni plin), uslijedili su unutarnji radovi poput sanacije pozornice teatra Naranča i rekonstrukcija gledališta s ugradnjom novih stolaca, zamjena svih podnih obloga, izrada poda sa sportskom podlogom u baletnom studiju, kompletna zamjena cijevi za toplu i hladnu vodu. U tijeku je bojanje zidova i stropova prizemlja i podrumskih prostorija. Odvijaju se radovi na završnoj fazi elektroinstalaterskih radova te je u tijeku montaža sanitarija i sanitarne opreme kao i svih unutarnjih vrata. U pripremi je odnosno u završnoj fazi uređenje okoliša objekta.

„Zadovoljni smo dinamikom radova koji polako zalaze u završnu fazu, a u konačnici najzadovoljniji će uskoro biti naši najmlađi korisnici koji će početkom ove pedagoške godine useliti u sasvim nove prostore gdje će i dalje moći razvijati vlastitu kreativnost. Dnevno, pohađajući razne obrazovne aktivnosti, kroz Dječji kreativni centar prođe oko 500-tinjak mališana stoga govorimo o projektu od iznimnog značaja za naše najmlađe sugrađane“ - izjavio je Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada i direktor društva Castrum Pula 97 d.o.o. koje upravlja zgradom Dječjeg kreativnog centra.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dana, 20. svibnja 2020. godine sva zainteresirana javnost obaviještena je da unatoč epidemiološkim mjerama koje traju već dva mjeseca, na bivšem Pionirskom domu u Puli radovi nisu stali - obnova Dječjeg kreativnog centra odvija se planiranim intenzitetom, a radovi se planiraju završiti do kraja ljeta, što je i ranije od ugovorenog roka.

Radove izvodi tvrtke De Conte iz Labina, a iz gradskog poduzeća Castrum Pula 97 navode da će mališani novu obrazovnu godinu dočekati u novim prostorima s najvišim standardima boravka i rada, primjerenim njihovoj kreativnosti i veselom druženju.

Zadovoljni smo dinamikom radova, a u konačnici najzadovoljniji će na kraju biti korisnici koji će već ove godine useliti u sasvim nove prostore, gdje će i dalje moći razvijati vlastitu kreativnost, kaže Aleksandar Matić, pročelnik Ureda grada i direktor tvrtke Castrum Pula 97, koja upravlja zgradom DKC-a.

Unutar dječjeg centra radnici upravo oblažu stropove gips-kartonskim pločama, gletaju zidove u prizemlju zgrade te obrađuju unutarnje špalete vrata, prije nego krene postavljanje podnih obloga i izgradnja konstrukcije novog gledališta dječjeg kazališta Teatra Naranča. Na prvom katu boje zidove i stropove, a pripremaju i montažu unutarnje rasvjete. Skela oko doma prolaznicima sugerira da fasaderski radovi još traju, ali i oni se privode kraju. Vanjski zidovi izolirani su kamenom mineralnom vunom, radnici mijenjaju preostalu vanjsku stolariju, izrađuju podkonstrukciju stropa podruma te saniraju rampe za ulazak osoba smanjene pokretljivosti.

Obnova bivšeg Pionirskog doma teška je 8,7 milijuna kuna, a od rujna prošle godine, kada su radovi krenuli, utrošeno je 6 milijuna. Od tih 8,7 milijuna kuna, 2,7 milijuna je bespovratnih sredstava, dok je ostatak osiguran u gradskom proračunu. Programom energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora Europskog fonda za regionalni razvoj, energetska obnova zgrade sufinancira se s 1,4 milijuna kuna, a još 1,3 milijuna osigurano je na osnovu javnog poziva za sufinanciranje EU-projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu.

Ovaj model obnove prilika je za osiguranje značajnih bespovratnih sredstava iz fondova EU-a i smanjenje tereta gradskog proračuna. Projekt u konačnici rezultira energetskim uštedama od oko 67 posto te manjim režijskim troškovima koji se mogu znatno kvalitetnije iskoristiti za podizanje društvenog standarda naših najmlađih. Budući da kroz Dječji kreativni centar dnevno prođe oko 500-tinjak mališana, govorimo o projektu od iznimnog značaja za naše najmlađe sugrađane, naglasio je Aleksandar Matić.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dana, 31. ožujka 2020. godine sva zainteresirana javnost obaviještena je da neovisno o trenutnoj situaciji s epidemijom koronavirusa, radovi na obnovi Dječjeg kreativnog centra, bivšeg Pionirskog doma, odvijaju se prema planiranoj dinamici i u skladu s terminskim planom. Trenutno se provode unutarnji radovi i to oblaganje stropova gips kartonskim pločama, gletanje zidova te obrada unutarnjih špaleta vrata, a prije postavljanja podnih obloga te izrade konstrukcije novog gledališta dječjeg kazališta Teatra Naranča. Od vanjskim radova trenutno se obavljaju oni fasaderski, izoliraju se vanjski zidovi kamenom mineralnom vunom te se obrađuju špalete otvora. U pripremi je zamjena preostale vanjske stolarije, izrada podkonstrukcije stropa podruma te sanacija rampe za ulazak osoba smanjene pokretljivosti.

Napominjemo kako se radovi odvijaju uz maksimalno poštivanje svih propisnih mjera zaštite od daljnjeg širenja zaraze.

Podsjećamo, vrijednost investicije iznosi 8,7 milijuna kuna, od čega su 2,7 milijuna kuna bespovratna sredstva, dok je ostatak sredstava za uređenje osigurao Grad Pula. Naime, putem programa Energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora od strane Europskog fonda za regionalni razvoj energetska obnova zgrade sufinancira se s 1,4 milijuna kuna, a dodatno su osigurana sredstva u iznosu od gotovo 1,3 milijuna kuna temeljem Javnog poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu.

Radovi energetske obnove uključuju izradu energetski učinkovite fasade i zamjenu dotrajale stolarije, zamjenu kompletnog krova s ugradnjom termoizolacije, zamjenu elektroinstalacije jake i slabe struje s energetski učinkovitijom rasvjetom, rekonstrukciju kompletne kotlovnice energetski učinkovitijim sustavom (na prirodni plin). Ostali radovi uređenja odnose se na zamjenu svih unutarnjih vrata i grijaćih tijela, sanaciju kompletnih zidova i stropova, obnovu pet sanitarnih čvorova s izradom sanitarnog čvora za osobe smanjene pokretljivosti, sanaciju pozornice teatra Naranča i rekonstrukciju gledališta s ugradnjom novih stolaca zamjenu svih podnih obloga, izradu poda sa sportskom podlogom u baletnom studiju, kompletnu zamjenu cijevi tople i hladne vode te uređenje okoliša i izradu novih kaskadnih zidova. Također, sanirat će se ogradni zid, postavit će se nova ograda i ulazna vrata u dvorište, kompletno dvorište bit će osvijetljeno LED rasvjetom, te će se rekonstruirati rampa za osobe smanjene pokretljivosti za ulaz na I. kat. Izradit će se nova gromobranska instalacija i drenaža oko objekta radi sprječavanja kapilarne vlage zidova, nova hidroizolacija podova te novo betonskog stepenište koje povezuje parkiralište i glavni ulaz objekta.

Tijekom izvođenja radova obnove, svi korisnici Dječjeg kreativnog centra privremeno su smješteni na adekvatnim lokacijama za što se pobrinuo Upravni odjel za kulturu. Tako je Studio Zaro smješten u Društvenom centru Rojc, Teatar Naranča u Zajednici talijana/Circolo za predstave i redoviti program, zgradi Italuniona/Trg I. Istarske brigade 10 za dramski program, a skladište za scenografiju je u Vitezićevoj 8 te u Stankovićevoj 49, dok je ured Društva Naša djeca trenutno na adresi u Bruna Kosa 16, a aktivnosti u dvorani Mate Parlov i Dječjem vrtiću u Rižanskoj ulici dok je Gradska knjižnica i čitaonica privremeno smještena u Smareglinoj 2. Obzirom na mjere prevencije daljnjeg širenja zaraze, sve ustanove u kulturi privremeno su zatvorene od 11. ožujka.

Izvođač radova je društvo DE CONTE d.o.o. iz Labina, odabrano kao najpovoljniji ponuditelj na javnom natječaju, a mališani bi se u obnovljene prostorije trebali vratiti u listopadu ove godine.

„Zadovoljni smo dinamikom radova, a u konačnici najzadovoljniji će na kraju biti sami korisnici koji će već ove godine useliti u sasvim nove prostore gdje će i dalje moći razvijati vlastitu kreativnost. Ono što je važno istaknuti je i činjenica da ovaj model obnove predstavlja priliku kojom osiguravamo značajna bespovratna sredstva iz fondova EU i smanjujemo teret gradskog proračuna, a projekt u konačnici rezultira energetskim uštedama od oko 67 posto te manjim režijskim troškovima koji se mogu znatno kvalitetnije iskoristiti za podizanje društvenog standarda naših najmlađih. Budući da kroz Dječji kreativni centar dnevno prođe oko 500-tinjak mališana, govorimo o projektu od iznimnog značaja za naše najmlađe sugrađane“. izjavio je Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada i direktor društva Castrum Pula 97 d.o.o. koje upravlja zgradom DKC-a.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dana, 11. veljače 2020. godine sva zainteresirana javnost obaviještena je da se radovi na obnovi bivšeg Pionirskog doma odvijaju prema planiranoj dinamici. Naime, intenzivno se izvode radovi na cjelokupnoj obnovi Dječjeg kreativnog centra, poznatijeg kao bivši Pionirski dom, a sve kako bi pulskim mališanima bio osiguran najviši standard boravka i rada, primjeren njihovoj kreativnosti i veselom druženju. Trenutno su u tijeku radovi na zidarskoj obradi šliceva elektroinstalacija, pripremaju se podovi za ugradnju hidroizolacije, završavaju se radovi na krovu, završava se obrada podrumskih zidova klasičnom žbukom, izvodi se novi priključak električne energije sa novim napojnim kablom te se završavaju svi iskopi potrebni za polaganje kablova rasvjete dvorišta.

Izvođač radova je društvo DE CONTE d.o.o. iz Labina, odabrano kao najpovoljniji ponuditelj na javnom natječaju, a mališani bi se u obnovljene prostorije trebali vratiti u listopadu ove godine. Vrijednost investicije iznosi 8,7 milijuna kuna, od čega su čak 2,7 milijuna kuna bespovratna sredstva, dok će ostatak sredstava za uređenje osigurati Grad Pula.

„Ovakav model obnove jedinstvena je prilika kojom osiguravamo značajna bespovratna sredstva iz fondova EU i smanjujemo teret gradskog proračuna, a projekt u konačnici rezultira energetskim uštedama od oko 67 posto te manjim režijskim troškovima koji se mogu znatno kvalitetnije iskoristiti za podizanje društvenog standarda naših najmlađih. Budući da kroz Dječji kreativni centar dnevno prođe oko 500-tinjak mališana, govorimo o projektu od iznimnog značaja za naše najmlađe sugrađane", izjavio je Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada i direktor društva Castrum Pula 97 d.o.o. koje upravlja zgradom DKC-a.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Dana, 10. prosinca 2019. godine zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek je u Medulinu prisustvovao potpisivanju ugovora o dodjeli nacionalnih sredstava u okviru Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokanoj razini, a čime će se dodijeljena sredstva od 1,3 milijuna kuna utrošiti za rekonstrukciju pulskog Dječjeg kreativnog centra. Sredstva su dodijeljena temeljem Javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu, a samom potpisivanju nazočila je i pomoćnica ministra Regionalnog razvoja i fondova Europske unije Katica Mišković.

Inače, ukupna investicija rekonstrukcije Dječjeg kreativnog centra iznosi 8,7 milijuna kuna, od čega su čak 2,7 milijuna kuna bespovratna sredstva. Od toga 1,4 milijuna kuna su sredstva EU fonda za regionalni razvoj i dodatnih 1,3 milijuna Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, a ostatak sredstava za uređenje osigurat će Grad Pula.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Sredinom rujna 2019. godine započela je dugoočekivana obnova Dječjeg kreativnog centra, poznatijeg kao bivši Pionirski dom, a sve kako bi pulskim mališanima bio osiguran najviši standard boravka i rada, primjeren njihovoj kreativnosti i veselom druženju. Izvođač radova je društvo DE CONTE d.o.o. iz Labina, odabrano kao najpovoljniji ponuditelj na javnom natječaju, a mališani bi se u obnovljene prostorije trebali vratiti u listopadu 2020. godine.

Vrijednost investicije iznosi 8,7 milijuna kuna, od čega su čak 2,7 milijuna kuna bespovratna sredstva, dok će ostatak sredstava za uređenje osigurati Grad Pula. Naime, putem programa Energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora od strane Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirat će se energetska obnova zgrade s 1,4 milijuna kuna, a dodatno su osigurana sredstva u iznosu od gotovo 1,3 milijuna kuna temeljem Javnog poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu.

Radovi energetske obnove uključuju izradu energetski učinkovite fasade i zamjenu dotrajale stolarije, zamjenu kompletnog krova s ugradnjom termoizolacije, zamjenu elektroinstalacije jake i slabe struje s energetski učinkovitijom rasvjetom, rekonstrukciju kompletne kotlovnice energetski učinkovitijim sustavom (na prirodni plin). Ostali radovi uređenja odnose se na zamjenu svih unutarnjih vrata i grijaćih tijela, sanaciju kompletnih zidova i stropova, obnovu pet sanitarnih čvorova s izradom sanitarnog čvora za osobe smanjene pokretljivosti, sanaciju pozornice teatra Naranča i rekonstrukciju gledališta s ugradnjom novih stolaca zamjenu svih podnih obloga, izradu poda sa sportskom podlogom u baletnom studiju, kompletnu zamjenu cijevi tople i hladne vode te uređenje okoliša i izradu novih kaskadnih zidova. Također, bit će saniran i ogradni zid, ugrađene nova ograda i ulazna vrata u dvorište, osvijetljeno kompletno dvorište LED rasvjetom, rekonstruirana rampa za osobe smanjene pokretljivosti za ulaz na I. kat, izrađena nova gromobranska instalacija i drenaža oko objekta radi sprječavanja kapilarne vlage zidova, nova hidroizolacija podova te novo betonskog stepenište koje povezuje parkiralište i glavni ulaz objekta.

Tijekom izvođenja radova obnove, svi korisnici Dječjeg kreativnog centra svoje će redovne aktivnosti obavljati u zamjenskim, adekvatnim lokacijama za što se pobrinuo Upravni odjel za kulturu. Tako je Studio Zaro smješten u Društvenom centru Rojc, Teatar Naranča u Zajednici talijana/Circolo za predstave i redoviti program, zgradi Italuniona/Trg I. Istarske brigade 10 za dramski program, a skladište za scenografiju je u Vitezićevoj 8 te u Stankovićevoj 49, dok će ured Društva Naša djeca biti u Bruna Kosa 16, a aktivnosti u dvorani Mate Parlov i Dječjem vrtiću u Rižanskoj ulici. Gradska knjižnica i čitaonica privremeno će biti smještena u Smareglinoj 2.

Ukupna vrijednost investicije iznosi:8,7 milijuna kuna

Iznos bespovratna sredstva:2,7 milijuna kuna bespovratnih sredstva EU i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU

Sufinanciranje Grada Pula:5,7 milijuna kuna (65%)

Predviđena je projektirana energetska uštedaod 67%.

Početak radova:radovi započeli sredinom rujna 2019. godine

Kraj radova:jesen 2020. godine