Gradski projekti

10/06/2023

C4TALENT - Susret talenta i prilika: Stvaranje uspješnih poslovnih ekosustava

Naziv projekta:C4TALENT - Susret talenta i prilika: Stvaranje uspješnih poslovnih ekosustava

Program:URBACT IV (2017.-2027.)

Ukupna vrijednost projekta:847.388,47 EUR

Stopa sufinanciranja EU:80%

Ukupan proračun Grad Pula-Pola:72.703,57 EUR

Bespovratna sredstva EU:58.162,86 EUR

Nositelj projekta:Općina Nyiregyhaza (Mađarska)

Partnerstvo:Grad Pula-Pola (Hrvatska), Rzeszów (Poljska), Alytus (Litva), Alghero (Italija), Roeselare (Belgija), Varberg (Švedska), Vilanova i la Geltru (Španjolska), Centar Sarajevo (Bosna i Hercegovina), Pireus (Grčka)

Opis projekta:

URBACT je program europske teritorijalne suradnje koji pokreće promjene diljem Europe omogućujući suradnju i razmjenu ideja među gradovima unutar tematskih mreža, izgradnjom vještina lokalnih dionika u osmišljavanju i provedbi integriranih i participativnih urbanih strategija te razmjenom znanja i dobrih gradskih praksi. 

U fokusu je integrirani razvoj koji podržava gradove u provedbi horizontalne i vertikalne integracije politika. Pozitivne promjene najbolje se mogu postići kada lokalne vlasti surađuju s različitim razinama upravljanja i dionicima te kada se suočavaju s izazovima i problemima koji u isto vrijeme uzima u obzir ekološku, ekonomsku i društvenu dimenziju.

Projekt “C4TALENT” osmišljen je kako bi se podržalo stvaranje dinamičnog poslovnog okruženja pogodno za poduzetništvo i start-up u svojim gradovima.

Mreža C4TALENT partnera prepoznala je postojanje odljeva mozgova, dovodeći do gubitka talenta i kreativnog potencijala u gradovima. Kako bi se suprotstavili tom fenomenu, projekt će primijeniti višestruki pristup koji uključuje pružanje mogućnosti za financiranje, osiguravanje fizičke infrastrukture poput co-working centara i inkubatora, te pozicioniranje samog grada kao poligona za inovacije.
C4TALENT prepoznaje da ne postoji jedinstveno rješenje za izazov zadržavanja mladih talenata. Svaki od mreže gradova ima svoje karakteristike, snage i potencijale za razvoj.

Kako C4TALENT projekt počinje, obećava ne samo jačanje poduzetničkog duha unutar gradova, već i stvaranja održivije budućnosti iskorištavanjem potencijala mladih talenata. Pokretanje projekta predstavlja značajan korak prema izgradnji svjetlije i prosperitetnije budućnosti za urbane zajednice.

Razdoblje provedbe projekta:01.06.2023. - 31.12.2025.

urbact.eu