Gradski projekti

12/07/2024

URBIO BAUHAUS – New European Bauhaus for Increasing Urban Biodiversity

Naziv projekta: URBIO BAUHAUS – New European Bauhaus for Increasing Urban Biodiversity

Operativni program: Interreg Central Europe (2021.-2027.)

Nositelj projekta: Wrocławska Sveučilište za okolišne i životne znanosti (Poljska)

Partneri: Grad Pula-Pola (Hrvatska), Grad Kranj (Slovenija), Institut održivog razvoja (Slovenija), POR Consult (Hrvatska), BURST Nonprofit Llc (Mađarska), Politecnico Milano (Italija), Sveučilište u Wismaru (Njemačka), Općina Wroclaw (Poljska) i Grad Érd (Mađarska)

Vrijednost projekta: 2.039.600,00 EUR

Ukupan proračun Grad Pula-Pola: 213.950,00 EUR

Stopa financiranja EU: 80%

Opis projekta:

URBIO BAUHAUS ima za cilj suzbijanje gubitka biološke raznolikosti u urbanim područjima središnje Europe, koristeći vrijednosti Novog europskog Bauhausa (održivost, inkluziju i estetiku) kao temelj.

Središnje rješenje projekta je podrška i razvoj bioraznolikosti u urbanim sredinama. Različita rješenja će se testirati u četiri srednjoeuropska grada: Kranj, Pula, Wroclaw i Erd. Projekt će poticati dugoročnu suradnju između znanstvenih organizacija i donositelja politika kako bi se razvio Master plan politika za razvoj bioraznolikosti u urbanim sredinama.

Grad Pula- Pola će posebnu pažnju posvetiti izradi hotela za kukce, stvaranja cvjetnih traka s medonosnim biljkama kako bi se povećala i promicala važnost pčela i bioraznolikosti, te postavljanje hranilica za ptice te promocija istog.

Razdoblje provedbe projekta: 01.04.2024. - 30.09.2026.