Gradski projekti

23/07/2024

BOLSTER - Bridging Organizations and marginalized communities for Local Sustainability Transitions in Europe

Naziv projekta: BOLSTER -  Bridging Organizations and marginalized communities for Local Sustainability Transitions in Europe -

Program: Obzor Europa

Ukupna vrijednost projekta: 3.873.955,00 EUR

Bespovratna sredstva EU – Grad Pula – Pola: 3.300,00 EUR

Nositelj projekta: Sveučilište iz Tilburga, Nizozemska

Partnerstvo: Sveučilište u Tilburgu (TiU) NL (vodeći partner) BOLSTER, Royal Melbourne Institute

of Technology Spain (RMIT-EU) ES, Sveučilište Ekonomije Katovice (EUKAT) PL, Društvo za inovacije

Portugal (SPI) SME PT, tvrtka CrowdHelix (CHX) IE, Sveučilište za nacionalno i svjetsko gospodarstvo

(UNWE) BU, Sveučilište u Rijeci Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (FTHM) HR, Sveučilište u Liegeu (ULiege) BE, MKBT Make Better (MKBT) NVO RO, Europska služba za građansko djelovanje (ECAS) NVO BE, CGE Erfurt (CGE) NVO DE and CEE Bankwatch Network (BWN) NVO CZ dok Grad Pula – Pola sudjeluje kao dionik.

 

Opis projekta:

Cilj projekta BOLSTER je razumjeti kako na marginalizirane zajednice utječu politike povezane s EGD-om i povećava li njihovo uključivanje u procese donošenja odluka potporu tranzicijskim planovima. Projekt se financira iz europskog istraživačkog fonda Obzor Europa u iznosu od 3,8 milijuna eura. U sklopu projekta Grad Pula-Pola koordinirati će brojne aktivnosti zajedno sa Gimnazijom Pula te Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

U sklopu aktivnosti projekta održati će se nekoliko radionica te će se stečeno znanje prenositi dalje putem radionica i edukacija u koje će biti uključeni različiti članovi lokalne zajednice, kao i mladi. Projekt će oplemeniti dva vrta - Društveni vrt i Znanstveni vrt - bogatstvom autohtonog bilja. To će se postići kroz sinergiju edukacija, radionica i aktivnog sudjelovanja lokalne zajednice. Oplemenjivanjem vrtova autohtonim biljem ne samo da se uljepšava prostor, već se i doprinosi očuvanju prirodnog bogatstva i stvara zdravija i održivija zajednica

Također u sklopu aktivnosti projekta učenici izborne nastave Gimanzije Pula iz informatike i robotike osmisliti će sustav za navodnjavanje za Društveni vrt s mogućnosti aktiviranja zalijevanja na daljinu. U Društvenom vrtu prepoznao se veliki problem navodnjavanja tokom ljeta tako da bi se ovim rješenjem navedeni problem riješio. Planira se ugraditi sustav navodnjavanja koristeći mikrokontroler koji se spaja na Internet te šalje podatke o vlažnosti tla i  temperaturi te omogućava da se proces navodnjavanja pokrene iz udobnosti doma. Solarni panel bi osigurao punjenje baterije za vrijeme sunčanih dana te bi vrt bio samoodrživiji.

Početak provedbe projekta: 01.09.2022.

Trajanje projekta: 36 mjeseci