Gradski projekti

23/07/2024

AHA Budapest - Affordable Housing for All

Naziv projekta:AHA Budapest - Affordable Housing for All

Program:EUI-IA - Europske urbane inicijative – Inovativne akcije

Ukupna vrijednost projekta:6.231.388,00 EUR

Predviđena bespovratna sredstva Grad Pula-Pola: 120.000.00 EUR

Stopa sufinanciranjaEU:80%

Sredstva Grad Pula-Pola:  30.000,00EUR

Nositelj projekta:Grad Budimpešta

Partneri:Grad Budimpešta- Budapest Metropolitan, Budapest Brand, Nart Architects Studio, PopCode Developments Ltd., The Street to Home Association, Urban Research Institute, The Burst Group, The Centre for Contemporary Architecture, Energy Club.

Trajanje projekta: 01. travnja 2024. – 31. kolovoza 2027.

OPIS PROJEKTA:Projekt AHA Budapest prijavitelja grada Budimpešte ima za cilj riješiti nesigurnost stanovanja i energetsko siromaštvo novim fleksibilnim i pristupačnim rješenjima. Radi se o projektu koji će razviti integrirani model stambenih usluga sa setom ponuda za trajno i privremeno stanovanje oslanjajući se i na javni i na privatni stambeni fond. 

Grad Pula jedan je od tri partnera za prijenos u sklopu Programa EUI-IA - Europske urbane inicijative – Inovativne akcije, točnije projekta AHA Budapest - Affordable Housing for Alluz gradove Bredu iz Nizozemske i Kladno iz Češke.

Partneri za prijenos znanja moći će:

  • pratiti pilot akciju testiranog inovativnog rješenja,
  • analizirati lokalne urbane kontekste kako bi se bolje razumjelo inovativno rješenje i na koji se način može prilagoditi lokalnim potrebama i uvjetima,
  • sudjelovati u razmjeni znanja i iskustava između svih Projektnih partnera,
  • pripremiti dokumentaciju koja će poslužiti za buduću replikaciju inovativnog rješenja (npr. studije, CBA analize, investicijska dokumentacija i sl.).

Inovacije po pitanju novih modela stanovanja je jedna od važnih tema za razvoj lokalne zajednice u Puli, a to je posebice važno u vremenima brze urbanizacije gdje se poput ostalih gradova unutar Europe i Pula suočava s teškim urbanim izazovima koji sežu od porasta digitalizacije do društvenih nejednakosti, demografskih promjena, klimatskih promjena i degradacije okoliša.