Gradski projekti

25/07/2024

Smart Pula-Pola

Naziv projekta:Smart Pula-Pola

Program:Godišnji program raspisivanja javnih poziva i natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Ukupna vrijednost projekta:218.318,50 EUR

Predviđena bespovratna sredstva Grad Pula-Pola: 80.000,00 EUR

Stopa sufinanciranja: 40%

Sredstva Grada Pula-Pola:138.318,50 EUR

Nositelj projekta:Grad Pula-Pola

Partner:Pulapromet d.o.o.

Trajanje projekta: do maksimalno 30. lipnja 2026.

OPIS PROJEKTA:  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je krajem 2023. godine Javni natječaj za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga. Predmet Natječaja bio je dodjela sredstava Fonda za neposredno sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru primjenom digitalnih tehnologija u svrhu boljeg korištenja resursa i smanjenja emisija stakleničkih plinova, a za dobrobit građana i gospodarskih subjekata.

Integrirano rješenje ima tri područja primjene:

1. Pametna i održiva rješenja u prometnom sustavu što podrazumijeva održivi razvoj prometnih sustava.

2. Digitalna javna uprava što podrazumijeva optimizaciju i digitalizaciju usluga i procesa javne uprave te povećanje dostupnosti interoperabilnih digitalnih javnih usluga građanima i gospodarskim subjektima.

3. Klimatske promjene i zelena tranzicija što podrazumijeva smanjenje negativnog utjecaja na okoliš i učinkovitije korištenje resursa te prelazak na kružno gospodarstvo uz osiguravanje informacija o kvaliteti okoliša (zrak, tlo, voda, buka, svjetlosno onečišćenje i dr.)

Rezultati projekta ogledaju se u smanjenju emisije stakleničkih plinova u sva tri područja provedbe, boljeg korištenja resursa, smanjenju troškova, inovativnosti te jednostavnijem i učinkovitijem prikupljanju podataka i primjeni rješenja koja unapređuju kvalitetu života svih stanovnika, poduzetnika i posjetitelja grada. Također, s građanima će se komunicirati na inovativan i integrirani način.

Krajnji cilj projekta je osigurati održivo i pametno urbano okruženje u gradu Puli koje se postiže osvještavanjem i senzibiliziranjem javnosti o zdravom okolišu, unaprjeđenjem javnog prometnog sustava digitalizacijom te modernizacijom gradske uprave u svrhu boljeg korištenja resursa i smanjenja emisija stakleničkih plinova, uz transparentno i dvosmjerno komuniciranje s građanima, a sve s ciljem osiguravanja značajne kvalitete i povećanja standarda života za građane Pule i sve one koji će to postati kao i za povremene posjetitelje.