Gradski projekti

25/07/2024

Uređenje zelene zone Pragrande

Naziv projekta: Uređenje zelene zone Pragrande

Program: ITU mehanizam 2021 - 2027

Ukupna vrijednost projekta: 3.711.530,51 EUR

Predviđena bespovratna sredstva Grad Pula-Pola: 3.154.800,94 EUR

Stopa sufinanciranja: 85%

Sredstva Grada Pula-Pola: 556.729,57 EUR

Nositelj projekta: Grad Pula - Pola

Trajanje projekta: do veljače 2028.

OPIS PROJEKTA: projektom Uređenje zelene zone Pragrandeplanira se uređenje područja urbanih vrtova zelenim i društveno-sportskim sadržajima uz rješavanje problema oborinskih voda. Provest će se regeneracija zelenog tkiva biljnim kulturama, privesti svrsi neuređene površine s ciljem stvaranja novih zelenih prostora Grada Pule koji bi doprinosili kvaliteti života stanovnika i ublažavali klimatske promjene te povećavali bioraznolikost područja. Predviđeni prostor obuhvaća zonu zapuštenih vrtova koju je primarno potrebno krajobrazno urediti sadnjom stablašica i postavljanjem urbane opreme te zatim urediti prostore za rekreaciju, cjelodnevni boravak u prirodi, boravak kućnih ljubimaca i sl. Također se predviđa i uređivanje sustava za prihvat i pročišćavanje oborinskih voda elementima poput zelenih retencija, prirodnih jezerca i dr.

Strateški projekt Uređenje zelene zone Pragrandeobuhvaća ulaganja ITU mehanizma u razvoj  zelene infrastrukture. Strateški je relevantan s obzirom da će imati utjecaj na unaprjeđenje kvalitete života stanovnika svih dobnih skupina, te predviđa realizaciju određene površine urbanih vrtova što će doprinijeti ublažavanju negativnih učinaka klimatskih promjena koje se očituju na širem području.

Uređenje zelene zone Pragrande imat će veliki utjecaj na povratak prirode u grad čime se jača njegova otpornost na posljedice klimatskih promjena te smanjuje nepovoljni utjecaj na klimatske promjene. Interpolacija zelenih i vodenih površina u gradsko tkivo bitno umanjuje efekt toplinskog otoka čime će se u gradu smanjiti temperatura. Po realizaciji predmetnog projekta, očekuje se da će se na navedenom prostoru okupljati djeca, mladi, obitelji, rekreativci, umirovljenici, lokalna zajednica i ostali posjetitelji. Centralno pozicionirana lokacija stvara vezu između urbanih dijelova grada i periferno smještenih šumskih površina što omogućuje stvaranje zelene gradske mreže koja povezuje zelene gradske površine u slijed parkova, trgova, sportsko-rekreacijskih površina te zaštitnih zelenih  površina. Sve navedeno bitno će doprinijeti povećanju kvalitete života stanovništva cijelog Urbanog područja Pula i posjetitelja.