Gradski projekti

25/07/2024

PIC Vallelunga

Naziv projekta: PIC Vallelunga

Program: ITU mehanizam 2021 - 2027

Ukupna vrijednost projekta: 2.352.941,17 EUR

Predviđena bespovratna sredstva Grad Pula-Pola: 2.000.000,00 EUR

Stopa sufinanciranja: 85%

Sredstva Grada Pula-Pola: 352.941,17 EUR

Nositelj projekta: Grad Pula - Pola

Trajanje projekta: do veljače 2028.godine

OPIS PROJEKTA: Područje Vallelunga predstavlja jednu od značajnijih brownfield lokacija na području grada. Zona je danas neiskorištena, napuštena i zapuštena, a istovremeno predstavlja iznimno vrijedan prostorni resurs pogodan za prenamjenu za potrebe stanovništva i za kvalitetnu integraciju u postojeće urbano tkivo. Cilj je revitalizirati napuštene i zanemarene građevine koje se nalaze na tom području te isto regenerirati u multifunkcionalni prostor u kojem se planira „Pulski inovacijski centar - PIC“ s popratnim sadržajima (sportski i rekreacijski sadržaji, kulturni i slični sadržaji od javnog interesa). Uređenjem obale zona bi bila povezana sa gradskom rivom i pristupačna svim stanovnicima i posjetiteljima Urbanog područja.

U prvoj fazi, definirati će se prostorno-planske smjernice te namjena pojedinih područja i objekata zone Vallelunga. Pulski inovacijski centar, u smislu prvih brownfield zgrada za obnovu razvijao bi se prvi, a namjera Grada je kroz faze obnoviti sve napuštene građevine koje se nalaze na tom području

Pulski inovacijski centar - PIC, u smislu razvoja poduzetničke infrastrukture, predstavlja srž projekta obnove te bi se nalazio na samom ulazu područja Vallelunga. Pružao bi infrastrukturu istraživačima, start-upovima, spin off tvrtkama i nomadima za razmjenu iskustva i znanja koji stvaraju plodno tlo za nove ideje. Realizacijom projekta stvorit će se stimulativno i pozitivno poduzetničko okruženje i uvjeti za umrežavanje svih relevantnih dionika novih razvojnih industrija grada Pule. Cilj je podizanje konkurentnosti poduzetništva u Puli, posebice usmjerenom ka razvoju novih proizvoda odnosno usluga. Utjecat će se i osnivanje te razvoj novih poduzeća od strane poduzetnika početnika, povezivanje novih i postojećih poduzetnika te podizanja poduzetničkog potencijala na višu razinu.

Osigurat će se i veća prepoznatljivost grada kao poduzetničke destinacije koja brine o razvoju mladih poduzetnika, inovatora i investicijske zajednica uopće.

Cilj projekta, s aspekta razvijanja povoljne poduzetničke klime i poticanja gospodarstva, je razvoj poduzetničko poslovne infrastrukture usmjerene inovacijama i povećanje broja proizvoda i usluga koji su usmjereni na inovacije u poduzetništvu prateći smjeru održivog razvoja.

Poduzetnička zona inovacija PIC Vallelunga je fokusirana na 3 tematska područja:

  1. Green tech područje  - u skladu sa Regionalnim lancem vrijednosti zelenog rasta
  2. Blue maritime područje  – u skladu sa Regionalnim lancem vrijednosti Plavog rasta
  3. Područje za organsku i ekološku proizvodnju hrane – u skladu sa Regionalnim lancem vrijednosti Zdravlja i Regionalnim lancem vrijednosti zelenog rasta

Green tech uključuje razvoj industrije čiste i zelene tehnologije, razvoj i popularizaciju mjera dekarbonizacije, zelenu gradnju i eko proizvode koji smanjuju ili uklanjanju negativne učinke na okoliš, ICT rješenja u proizvodnji, zelene tehnologije za energiju i održivi turizam, inovativna rješenja za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, inovativna rješenja za zaštitu okoliša, inovativna rješenja za održivu i e-mobilnost i razvoj novih multimodalnih rješenja u prometu, nove materijale, smart zelene komunalne usluge te inovativna rješenja za prevenciju rizika od katastrofa, razna digitalna i informacijska rješenja kao KIBS i GIS, robotika itd.

Blue maritime tematsko područje se uspostavlja u cilju stvaranja inovativnih rješenja i otporne industrije budućnosti kroz proces industrijske tranzicije u sektoru brodogradnje, koja je u Puli tradicijska grana, sve do razvoja inovativnih plovila budućnosti. Plovila budućnosti uključuju proizvodnju zelenih i autonomnih brodova te luke budućnosti, plovila visoke dodane vrijednosti, rješenja za automatizaciju i povećanje produktivnosti, inovacije u materijalima, procesima i strojevima a sve vezano za zelenim gospodarenjem morskim resursima.

Tematsko područje za organsku, ekološku i lokalnu proizvodnju hrane se odnosi na razvoj potencijala industrije ekološke hrane te razvoj pametnih i zelenih rješenja za lokalna tržišta (lokalni proizvodni sustavi, integrirana rješenja), umrežavanje lokalnih dionika za veću produktivnost i zajednički nastup, razvoj personaliziranog zdravlja (nutricionizam i farmaceutika), održiva proizvodnja i prerada hrane, bio-pakiranja, zero-waste princip u proizvodnji i preradi.

Ovi popisi za tematska područja su okvirni, no ne i finalni, te se projekt dalje razvija uz interes i suradnju sa lokalnim dionicima i uz pomoć projekta Urbact C4Talent.