38. sjednica Gradskog vijeća Grada Pula – Pola zakazana je za ponedjeljak, 28. listopada 2024. godine, s početkom u 14,00 sati 

Gradski projekti

11/10/2024

Projekt Giardini

 

Osnovna ideja projekta Giardini je čuvanje i ponovna afirmacija četveroreda stabala Ladonje, njihova rekonstrukcija, sađenje novih i vraćanje izvornom rasteru i broju od 108 stabala. Ova jedinstvena i najvrijednije zelena oaza u povijesnoj jezgri važan je dio identiteta grada Pule i treba obnovu u cijelom svom obuhvatu. Naime, čitav prostor omeđen važnim gradskim ulicama i zgradama, povijesnim elementima, Trg Portarata i zidine, zaslužuju obnovu i rekonstrukciju s ciljem da se osiguraju logične veze s kontaktnim zonama, te da se na čitavom prostoru stvori ugodan urbani ambijent koji će biti pristupačan i atraktivan građanima. To uključuje obnovu i nove elemente cjelokupnog prostora; sav urbani dizajn, novu rasvjetu, klupe, koševe za smeće, nove terase i tende lokala, kao i novo popločenje kamenom, primjerenog lokalitetu.

Naime, u sklopu uređenja pješačkih površina osim trga Giardini kao centralne zone, planira se formiranje i uređenje dva nova trga; sjevernog trga ispred zgrade FINA-e i istočnog trga ispred nekadašnjeg kina. Na sjevernom trgu osim formiranja njegove nove plohe i korigiranog smjera prometa, planira se izvedba umjetničko-prostorne instalacije koja bi kroz elemente vode, svjetla i zvuka nudila tijekom dana povremeni senzorni doživljaj korisnicima javnog prostora. Na istočnom trgu planira se pak značajno povećanje plohe ispred nekadašnjeg kina čime bi se omogućila zona za povremeno okupljanje i organizaciju raznovrsnih manifestacija.

Preliminarna vrijednost ovog projekta procjenjuje se na oko 11,5 milijuna eura, a planirani početak radova je nakon ljeta 2025. godine.

Video

Giardini Pula - animacija