Notizie

14/06/2012

"Mistero buffo" al Teatro popolare istriano

Na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta bit će izvedena večeras predstava "Mistero buffo" autora Daria Foa u izvedbi Valtera Roše.

Riječ je o svojevrsnoj zbirci satiričnih monologa, djelo je talijanskog nobelovca Darija Foa, nastala 1969. g., no i danas je vrlo aktualna. Temelji se na Foovu istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno lakrdijaša. Oni svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom čitanju biblijskih tema. Lakrdijaši nisu vrijeđali vjeru, Boga i svece, već su razotkrivali i ismijavali sve one koji su iskorištavali religiju za svoje vlastite ciljeve. Ono što je vrlo zanimljivo jest to da nam te lakrdije pokazuju kako je srednji vijek, iako smatran mračnim periodom u povijesti čovječanstva, ipak imao neke svijetle točke, a to je ponajprije bio duh naroda, koji je, potlačen, iskorištavan i ugnjetavan, duhom bio vrlo slobodan. Tekst je preveden na istarsku čakavicu, no prema uzoru na original, ova naša čakavica je "zbaštardana", "remixirana" te u sebi ima elemente raznih istarskih govora.

"Mistero buffo" u Istarskom narodnom kazalištu bit će izvedena svake večeri od 16. lipnja s početkom u 21 sat , a Valter Roša će svake večeri izvesti po četri lakrdije.