Notizie

20/06/2012

34esima seduta del Consiglio municipale della Città di Pola

U Vijećnici pulske Komunalne palače jučer je održana 34. sjednica Gradskog vijeća Grada Pule. Prva točka dnevnog reda odnosila se na vijećnička pitanja pa su tako vijećnika NL Plinia Cuccurina Brunu Nefata zanimale aktivnosti koje su provedene i koje se planiraju podnijeti po pitanju uređenja Titovog parka i projekta proširenja Muzeja suvremene umjetnosti. Dogradonačelnik Fabrizio Radin odgovorio je kako je namjera Grada urediti park i stvoriti memorijalni park restauriranih poprsja istarskih antifašista. Dodao je kako je uređenje zgrade bivše Tiskare namijenjeno za stvaranje novoga Muzeja suvremene umjetnosti Istre u koji bi se ulazilo kroz park.

Vijećnicu Jadranku Černjul (IDS-SDP) zanimala je organizacija Summer Beach Festivala na Valkanama, interesu Grada za njegovim održavanjem te kako komentira peticiju građana MO Stoja koji se protive održavanju. Gradonačelnik Boris Miletić pojasnio je kako Grad Pula putem proračuna financira razne manifestacije, dok s druge strane postoje komercijalna zbivanja koje Grad ne financira, kao što je slučaj s navedenom manifestacijom. Dodao je kako će se u slučaju Valkana mišljenja svakako razmotriti te je naglasio da je u korist održavanja Festivala do sad prikupljeno 1.800 potpisa.

Na primjedbu vijećnice Lovorke Tomočić (HDZ) kako u tri dana održavanja festivala građani neće moći ići na more, posebno osobe s posebnim potrebama kojima je to kupalište i namijenjeno, Miletić je odgovorio kako osobama s invaliditetom sigurno neće braniti ulazak na plažu, što je, kazao je, potvrdio sam organizator.

Sergija Stupara (IDS) zanimalo je kako će se pomoći ribarima i brodarima te trgovcima duž pulske rive, koji rade u otežanim uvjetima za vrijeme izgradnje obalnog kolektora na rivi. Miletić je odgovorio kako je upoznat s problemima poduzetnika te kako je svjestan da se zbog financijske krize teško posluje i gdje nema gradilišta, no vjerovanja je kako će nakon okončanja radova imati znatne pogodnosti jer će riva biti puno ljepša.

Vijećnik Marko Martinčić (IDS-SDP) pitao je o započetim, a nedovršenim građevinama, odnosno napuštenim gradilištima na području grada Pule. Konstatirao je kako su takva gradilišta postala ruglo i smetlišta te da bi Grad trebao voditi više računa o njima. Na to mu je pitanje odgovorio pročelnik UO za komunalni sustav i imovinu Grada Damir Prhat kazavši kako Grad u više navrata upozorava investitore na održavanje gradilišta, posebno vodeći računa o samoj sigurnosti.

Vijećnici su na jučerašnjoj sjednici, među ostalim točkama, usvojili izvještaje o poslovanju trgovačkih društava Kaštijun, Castrum Pula 97, Luka Pula, Pula Parking, Pulapromet, Tržnica, Pula Herculanea, Monte Giro, Vodovod Pula i izvještaj o poslovanju Pulskog centra za poduzetništvo za 2011 godinu.

Ostale točke Dnevnog reda i materijali s jučerašnje sjednice, dostupni su na službenim internetskim stranicama Grada Pule u sekciji "Sjednice gradskog vijeća".