Notizie

20/06/2012

Completata la bonifica del tetto della cortina occidentale e della torre della Fortezza veneziana - Castello

Povodom dovršetka građevinskih radova na rekonstrukciji, zaštiti i sanaciji krova zapadne kortine i kule Mletačke utvrde na pulskom Kaštelu, održana je danas konferencija za novinare na kojoj su prisustvovali pulski gradonačelnik Boris Miletić, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Krešac te pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica.

Kešac je ovom prigodom predstavio čitav projekt sanacije kazavši kako je uslijed dotrajalosti i oštećenosti krovne konstrukcije zapadne kortine mletačke utvrde - Kaštela, u prostorijama koje za svoju djelatnost koristi Povijesni i pomorski muzej Istre došlo do prodora atmosferskih voda i velike koncentracije vlage u izložbenom i dijelu radnih prostorija. Zbog toga je Povijesni i pomorski muzej Istre pokrenuo projekt rekonstrukcije, konzervacije i zaštite krova i kule, koja je također značajno oštećena i devastirana.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić zahvalio je svim uključenima u projekt sanacije istaknuvši kako bez dobre suradnje ovakav projekt ne bi bilo moguće realizirati. "Pula ima iznimno bogatstvo kulturno.povijesnih građevina poput Kaštela koji svake godine privlači sve više posjetitelja zahvaljujući kvalitetnim manifestacijama i siguran sam da svaki građanin koji voli svoj grad može biti time ponosan", kazao je Miletić. Pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica zaključio je kako će novi izgled zasigurno doprinijeti boljoj posjećenosti Kaštela.

Radovi na sanaciji kule na Kaštelu potrajali su 2,5 mjeseci, ukupna vrijednost radova iznosi 2.070.000,00 kuna, a radove je izvela tvrka Kapitel d.o.o. iz Žminja.