Notizie

21/06/2012

Le migliori fotografie astronomiche dell'anno

Povodom ljetnog solsticija, 21. lipnja - službenog početka ljeta, Gradska knjižnica i čitaonica Pula u suradnji s British Council, Royal Observatory Greenwich - Kraljevskom zvjezdarnicom u Greenwichu i Festivalom znanosti organizirala je izložbu najboljih astrofotografija iz Kraljevske zvjezdarnice u Greenwichu.

"Autori najboljih astronomskih fotografija godine" natjecanje je za vrhunske astrofotografe i izložbu koju organizira Kraljevska zvjezdarnica u Greenwichu u suradnji s časopisom Sky at night. Natjecati se može svatko, a fotografije koje na natjecateljsku grupu Flickr stižu iz cijeloga svijeta snimljene su različitom opremom, od jednostavnih do profesionalnih fotoaparata, ponekad uz pomoć najsofisticiranijih teleskopa. U četiri je godine ovo natjecanje okupilo brojne entuzijaste i profesionalce koji svake godine, u sve većem broju, istražuju granice tehnologije i otkrivaju ljepote svemira.

Četiri su glavne kategorije fotografija:

1. Zemlja i svemir

2. Naš Sunčev sustav

3. Duboki svemir

4. Mladi autori najboljih astronomskih fotografija godine za natjecatelje do 16 godina.



Tri se posebne nagrade dodjeljuju za kategorije:

1. Ljudi i svemir

2. Najbolji početnik

3. Najbolja fotografija robotskim teleskopom.

Za svaku od navedenih tema svake godine stigne velik broj izuzetnih fotografija čime se ostvaruje i osnovni smisao ovoga projekta: potaknuti inovacije u znanstvenom i estetskom smislu. Izložba se sastoji od pobjedničkih i pohvaljenih fotografija natjecanja iz proteklih triju godina, pri čemu svaka od njih predstavlja iznimnu vrijednost i kreativnost natjecatelja. Više informacija potražite na nmm.ac.uk/astrophoto.

Do 4. srpnja pogledajte i uživajte uz najbolje astrofotografije nagrađenih autora.