Notizie

28/06/2012

Presentato il programma delle celebrazioni in onore di S. Tommaso - patrono di Pola

Povodom Dana svetog Tome, zaštitnika grada Pule, u pulskoj Komunalnoj palači održana je danas konferencija za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji program obilježavanja tog dana. Program su predstavili pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšić, župnik pulske katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije mons. Vilim Grbac te predsjednik Hrvatskog katoličkog zbora "MI" Anton Kliman.

Kliman je podsjetio na prošlogodišnje obilježavanja blagdana svetog Tome kada je Dražen Zečić u pulskoj Areni okupio preko devet tisuća ljudi te je tom prilikom za Caritas prikupljeno 94.000,00 kuna. Kliman je nadodao kako je želja svih uključenih strana nastavak dobre suradnje kako bi se dostojno obilježio blagdan pulskog patrona.

Mons. Vilim Grbac kazao je kako se u Crkvi dugi niz godina štuje sv. Toma - zaštitnik pulske biskupije i grada Pule. "Sveti Toma simbol je vjere i ohrabrenje za ljude, poticaj i uzor u današnje vrijeme", istaknuo je Grbac.

O samom programu govorio je pročelnik Erik Lukšić kazavši kako će se 2. srpnja u pulskoj katedrali s početkom u 19.00 sati održati predavanje dr. Josipa Grbca na temu "Vjera i nevjera danas" Na sam blagdan, 3. srpnja u 19.00 sati održat će se večernja sveta misa uz liturgijsko pjevanje pjevače iz Pule i okolice, a misno slavlje predvodit će porečko-pulski biskup Dražen Kutleša. Nakon mise uslijedit će otkrivanje i blagoslov reljefa svetog Tome koji će biti postavljen u atriju katedrale, a dar je makedonskog akademskog kipara Tome Serafimovskog. Nakon proslave u katedrali, na pulskom će se Forumu održati glazbeni dio programa u kojem će nastupiti KUD Matko Brajša Rašan, vokalna skupina Nešpula te Bruno Krajcar.