Notizie

02/07/2012

I pozzi polesi Tivoli e Campanos sono in funzione

Danas su u pogon puštena dva revitalizirana pulska bunara Tivoli i Campanož s ciljem poboljšanja vodoopskrbnog sustava na području grada Pule Riječ je o bunarima koji zajedno daju 50 litara vode u sekundi, a njihova je obnova uspješan primjer zajedničkih nastojanja pulskog Vodovoda, Hrvatskih voda i ostalih istarskih vodovoda da se spriječe posljedice suše i pojačane potrošnje vode u turističkoj sezoni.

Prilikom puštanja bunara u pogon, gradonačelnik Pule Boris Miletić istaknuo je kako su protekle dvije godine bile izrazito sušne te je kazao kako će projekt aktivacije pulskih bunara značajno doprinijeti boljoj vodoopskrbi. "Unatoč ovim bunarima koje puštamo u pogon, apeliram na racionalnu potrošnju, posebice u turističkom sektoru kako bi se izbjegle negativne posljedice", kazao je Miletić.

"Moramo se održivo boriti protiv nestašice vode, pogotovo ako uzmemo u obzir da se neki dijelovi Hrvatske već snabdijevaju putem posebnog redukcijskog režima", izjavio je zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić dodavši kako su investiciju s 30% sredstava osigurale jedinice lokalne samouprave i Istarski Vodovod, a 70% Hrvatske vode.

Direktor pulskog Vodovoda Darko Višnjić izjavio je kako su sve aktivnosti poduzete kako bi se premostilo sušno razdoblje te dodao da su uz Tivoli i Campanož, u pogon ranije pušteni bunari Šišan, Valdragon, Dragon 5, Fojbon i Jadreški čime se ukupno dobiva 146 litara po sekundi.