Notizie

03/07/2012

Anno Domini 2012 al mercato di Pola

Od 1. do 5. srpnja u Puli se 18. godinu za redom održava međunarodni kazališni festival PUF, a jučer je na Trgu 1. svibnja postavljena tradicionalna Anno Domini predstava pod nazivom "Posjeta/The Visit".

Ovaj međunarodni projekt zajednički su realizirali poljski Teatar KTO iz Krakowa i pulski Dr. INAT. Stvorena u samo pet dana, predstava isprepliće i u konačnici ujedinjuje kulturološko nasljeđe Poljske i Hrvatske. Glumačka groteska predstave temeljena je na improvizaciji, uz glazbenu podlogu kao prepoznatljivu temu iz baštine dviju zemalja.

Predstavu je režirao Jerzy Zon, igrali su Grazyna Srebrny-Rosa, Marta Zon, Bartosz Cieniawa (Teatar KTO) i Ivana Nataša Turković, Šandor Slacki i Mirjana Ban (DR. INAT), te glazbenici: Roman Slazyk (bas gitara), Grzegorz Bauer (bubnjevi) i Konrad Ligas (harmonka) s poljske strane i Flora Franjul (truba), Aida Dražić (saksofon) i Vibor Juhas (gitara) dok je producent bio voditelj teatra Dr. INAT Branko Sušac.

Večeras u 19.00 sati u Kinu Valli Akademija za vizualne umjetnosti upriličit će izložbu izabranih radova dok će u 20.30 u INK-u Bitef Teatar iz Srbije izvesti "Božanstvenu komediju" u plesnoj formi, a motiv je Edward Clug pronašao u Danteovom osobnom "pokušaju samoubojstva" hodajući kroz područje smrti dok boravi među živima. U 22.00 sata kazalište dr. INAT ustupit će prostor Shakespeareovom "Hamletu" koji je ravan ulasku u dvorski muzej kolektivne depresije. Ova predstava polazi od Artaudova programa, posebno prve točke u kojoj je prilagodba jednog dijela iz Shakespeareova razdoblja potpuno sukladnog stanju uznemirenosti sadašnjeg duha. Od 23.00 do 03.00 sata u Festivalskom klubu Zero Strasse nastupaju Mokre gljive i "Balade Petrice Kerempuha".