Notizie

05/07/2012

Il trabaccolo è arrivato a Pola

U sklopu projekta Cluster Club danas je u Pulu doplovio stari trabakul "Il nuovo trionfo", brod koji promovira pretpristupni projekt IPA programa jadranske prekogranične suradnje Adriatic Economic Cluster Club. Stari trabakul, izgrađen 1927. godine simbol je i model suradnje Cluster Cluba, dio je tradicionalne trgovačke mornarice Venecije, koja se nekada koristila za prijevoz roba duž Jadrana. Projekt Adriatic Economic Cluster Club financiran je putem programa IPA Adriatic CBC. Vodeći partner je Unioncamere del Veneto-Eurosportello Veneto, dok su partneri u Hrvatskoj HGK i Istarska razvojna agencija.

Prilikom dočeka broda u Puli direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabati istaknuo je važnost međunarodne suradnje kazavši kako će u projektu Cluster Club agencija biti nositelj radnog paketa u kojem će se kao pilot projekt izgraditi inkubator za mala i srednja poduzeća, na adresi Zagrebačka 30 u Puli.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić istarska županija i regija Veneto već imaju iznimnu suradnju te kako zajedničko Jadransko more može biti poveznica za još bolju suradnju na gospodarskom planu.

Predsjednica HGK županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić uz gradonačelnika Labina Tulia Demetlike, kazala je kako Cluster Club uključuje 15 patnera iz komorskog ssustava i znanstveno-istraživačkih centara duž Jadranske obale te kako je cilj projekta poticati na razvoj klastera i jačanje umrežavanja poslovnih subjekata. Na trabakulu je doplovio i generalni tajnik gospodarske komore regije Veneto Gianangelo Bellati koji je pohvalio dosadašnju suradnju regije Veneto i Istarske županije kazavši kako će se na putu Hrvatske u Europsku uniju ta suradnja dodatno intenzivirati.

Ovom prilikom najavljeni su poslovni susreti sektora brodogradnje, koji će se u listopadu održati u sklopu Pula Boat Faira.