Notizie

10/08/2012

La delegazione della città giapponese di Hekinan gemellata con Pola in visita dal sindaco di Pola

Gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić, skupa s predsjednikom pulskog Gradskog vijeća Denisom Martinčićem, primio je danas gradonačelnika Hekinana Masanobu Negita, njegovog suradnika Takayoshija Matsuija i srednjoškolce iz navedenog japanskog grada i Pule u prostorijama Komunalne palače. Prijem je organiziran u sklopu programa razmjene učenika između Hrvatske i Japana.  

Miletić je pozdravio sve prisutne i zaželio srdačnu dobrodošlicu predstavnicima gradskih vlasti i srednjoškolcima iz dalekog japanskog grada Hekinana. Dodao je da je geografska udaljenost prevladana uspješno započetom suradnjom između dvaju gradova 2006. godine kada je potpisan Sporazum o suradnji. Gradonačelnik je također podsjetio prisutne na humanitarnu pomoć i podršku koju je Grad Pula  pružio gradu pobratimu Hekinanu nakon katastrofe koja je pogodila Japan u ožujku 2011. godine. Uspostavljena suradnja je najviše usmjerena ka mlađim generacijama unutar koje su ovog ljeta organizirane razmjene učenike dvaju gradova s ciljem boljeg upoznavanju različitih kultura. U srpnju ove godine četiri učenika iz Gimnazije Pula i Škole za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu posjetili su grad Hekinan u pratnji profesorice i tamo boravili dva tjedna.

Pulski srednjoškolac Matko Grujić prenio je prisutnima svoje impresije s boravka u Japanu, napomenuvši da je to bila jedinstvena prilika za upoznavanje japanske kulture te da ga obitelj kod koje je bio smješten primila kao vlastitog člana. Predsjednik pulskog Gradskog vijeća Denis Martinčić je, kao član izaslanstva Pule, u dva navrata, 2007. i 2008. godine, posjetio grad Hekinan i osvrnuo se na toplu dobrodošlicu koju je primio u japanskom gradu.

Gradonačelnik Negita istaknuo je da mu je ovo prvi posjet Puli koja ga je dočekala otvorenih ruku i da se nada uspješnom nastavku suradnje ne samo u vidu razmjene učenika, već i na gospodarskom planu. Četvero učenika iz Hekinana koji su sinoć stigli u Pulu biti će smješteni u domovima pulskih obitelji i boraviti će u Istri sljedećih tjedan dana kad će, putem organiziranih izleta, imati priliku upoznati sva povijesna, kulturna i prirodna bogatstva Istre.