Notizie

27/08/2012

La delegazione di Xiamen in visita a Pola

U sklopu posjete delegacije kineskog grada Xiamena Puli, proteklog tjedna organiziran je prijem u pulskoj Komunalnoj palači. Delegaciju je dočekao zamjenik gradonačelnika Pule Fabrizio Radin koji je goste upoznao s bogatom poviješću najvećeg istarskog grada kao i o aktulnim gradskim projektima.

Kinesku delegaciju predvodio je Zhong Xingguo, inače zamjenik tajnika Xiamenskog gradskog odbora Komunističke partije Kine koji je, zahvalivši se na srdačnoj doborodošlici predstavio grad iz kojega dolaze. Grad Xiamen smješten je u kineskoj provinciji Fujian i broji 3,5 milijuna stanovnika. Xiamen je 2006. proglašen drugim najugodnijim gradom za življenje u Kini, 2011. najromantičnijim i najležernijim gradom u Kini te ga se i zbog povoljnog položaja na obali, naziva i kineskim "vrtom na moru". U samom gradu veoma je razvijena brodogadnja, prehrambeno prerađivačka industrija, tekstilna i kemijska industrija, izrada strojeva, telekomunikacije i turizam te su kineski predstavnici složni u razmišljanju kako su mogućnosti suradnje s Pulom iznimno velike.

Srdačnu doborodošlicu gostima je uputila i predsjednica HGK - Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić koja je među ostalim naglasila kako su hrvatski obrtnici već surađivali s kineskim tvrtkama te kako se istarske tvrtke godinama već pojavljuju na kineskom tržištu.

Prisutnima se obratio i saborski zastupnik i pročelnik Odjela za ekonomiju i turizam pulskog Sveučilišta Valter Boljunčić koji je goste upoznao s radom pulskog Sveučilišta ističući važnost i mogućnost međunardone suradnje.

Kinesku delegaciju činili su kineski gospodarstvenici nekoliko gospodarskih sektora pa je tako prezentiran rad tvrtke Xiamen Kinglong Motor Group Co. koja se bavi proizvodnjom autobusa i kombija, tvrtke Xiamen ITG Group Corp., Ltd. koja je specijalizirana za trgovinu željeznih metala, i kemijskih sirovina te tvrtke Tadee Holding Group koja trguje u više od 80 zemalja, a specijalizirana je za naftnu industriju, nekretnine, ulaganje u strana tržišta i međunarodnu trgovinu.

Prema riječima gostiju iz Kine, inicijativu za posjet Puli pokrenuo je veleposlanik Republike Hrvatske u Kini Ante Simonić koji je Pulu preporučio kao grad s kojim bi Xiamen mogao blisko surađivati i produbiti međunarodnu suradnju.