Notizie

29/08/2012

Il turismo legato al festival trasforma Pola in una nuova destinazione "in"

Prenosimo u cijelosti tekst s portala www.regionalexpress.hr o nadolazećem Outlook festivalu.

Pula je od ovog ljeta definitivno postala jedna od najvažnijih festivalskih središta na ovim prostorima te je zauzela svoje mjesto uz Tisno, Petrčane i Šibenik kao destinacija koju obavezno pohode mladi željni ovakve vrste zabave. Ipak, ono što je specifično za najveći istarski grad je da se u njemu ovoga ljeta održalo ili će se održavati ne jedan ili dva, već četiri festivala elektronske glazbe, od kojih je zasigurno najpoznatiji Outlook festival koji kreće već u četvrtak.

Smješten na jedinstvenoj lokaciji tvrđave Punta Christo u Štitnjanu kraj Pule, Outlook festival je u posljednjih pet godina izrastao u pravu atrakciju i stekao popriličnu svjetsku popularnost zahvaljujući, prije svega, vrhunskoj organizaciji, glazbenom programu i odličnoj atmosferi koja ga prati. Impresivan broj od čak 500 izvođača raspoređenih na 12 dnevnih i noćnih pozornica jamstvo su da i ove godine ovaj najveći europski festival bass glazbe i soundsystem kulture neće razočarati svoje posjetitelje, a očekuje se dolazak njih oko 15.000 iz svih dijelova svijeta. Ovogodišnji Outlook imat će i pozamašnu medijsku popraćenost s obzirom da bi tvrđavu Punto Christo za festivalskih dana trebalo pohoditi nekoliko stotina predstavnika domaćih i inozemnih medija, uključujući BBC, Resident Advisor, MTV i Guardian.

Sve ovo govori u prilog tome da organizatori prestižnog UK Festival Awardsa nisu pogriješili kada su 2011. pulskom Outlooku dodijelili laskavu titulu najboljeg festivala europskog kontinenta, a uz to ga je i britanski Sun nedavno uvrstio u osam najboljih svjetskih festivala 2012.

Iako je Pula ovog ljeta poprište čitavog niza događaja, izgleda da je upravo Outlook festival u zadnje vrijeme najviše doprinio promociji grada i ponovno ga otvorio za mlađe posjetitelje. Naime, pulski smještajni kapaciteti puni su čitavog ljeta, ali su doslovce rasprodani u vrijeme održavanja festivala, od 30. kolovoza do 3. rujna. Mladi ljudi sve više pristižu u Pulu, a ovakve i slične manifestacije služe im kao najbolja pozivnica da se zadrže dulje ili pak da se vrate i sljedeće godine. Pulsko festivalsko "čudo", po svemu sudeći, uspješno traje i dalje, a financijska dobit koje će ono donijeti privatnim iznajmljivačima, trgovcima, ugostiteljima i svim ostalima uključenima u turističku djelatnost zasigurno nije zanemariva.