Notizie

06/09/2012

Ricevimento in onore del 21o compleanno della 119a brigata dell'esercito croato

Povodom obilježavanja 21. obljetnice osnutka 119. brigade Hrvatske vojske, istarski župan Ivan Jakovčić i pulski gradonačelnik Boris Miletić primili su danas izaslanstvo te vojne postrojbe, u kojem su bili zapovjednici brigade, načelnik stožera brigade, te zapovjednici prve, druge i treće bojne.

Brigada je formirana 7. rujna 1991. godine i bila je prva veća organizirana vojna postrojba iz Istre koja je sudjelovala u Domovinskom ratu na ličkoj bojišnici, a značajno je i njezino sudjelovanje u vojno-redarstvenoj akciji "Oluja".

O slavnom putu 119. brigade, koji je prošlo više od šest i pol tisuća pripadnika, govorio je Marijan Mužinić, jedan od njezinih pet zapovjednika. "Brigada je časno i u cijelosti ispunila postavljene joj zadatke, i nije iza sebe na ratištima ostavila ništa zbog čega bismo se danas morali sramiti", naglasio je Mužinić te je zaključio kako su i danas, djelovanjem kroz udruge, njezini pripadnici aktivni u svojim sredinama. "Danas se nameće potreba za objedinjavanjem braniteljskih udruga. Kada su krenuli na bojište vjerovali su da će stvoriti društvo po mjeri hrvatskih građana, a danas, nakon više od 20 godina, vide da se njihove vizije nisu ostvarile. Nastalo je veliko raslojavanje u društvu u kojem su mnogi pripadnici 119. brigade suočeni s brojnim nepravdama", zaključio je Mužinić.

O pripremama brigade i o mobilizaciji i osposobljavanju dragovoljaca za odlazak na ratište govorio je njezin prvi zapovjednik Branko Bošnjak. Pritom je istaknuo dobru suradnju s gradskim vlastima prigodom mirnog preuzimanja vojnih objekata bivše JNA te je dodao kako je bilo teže izbjeći ratni sukob, nego sudjelovati u ratu.

Uz čestitke u povodu obilježavanja 21. obljetnice osnutka 119. brigade, župan Jakovčić je naglasio kako su u Istarskoj županiji ponosni na njezin veliki angažman i sudjelovanje u Domovinskom ratu. Izrazio je zadovoljstvo što se planira urediti Spomen soba 119. Brigade, istaknuvši kako se i na taj način dostojno vrednuje i čuva uspomena na slavni vojni put brigade, koja je ispisala veličanstvene stranice borbe za slobodnu i samostalnu Hrvatsku.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić čestitao je svim pripadnicima 119. brigade te naglasio kako se njihov angažman u najtežim ratnim trenucima nikada neće zaboraviti.

Na samu godišnjicu osnutka brigade, u petak, 7. rujna u 17.00 sati bit će položeni vijenci na Središnji križ pulskog Gradskog groblja i na Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u parku Franje Josipa, a u večernjim satima "Klub 119. brigade" organizira zajedničko druženje za sve pripadnike 119. brigade u ulici Bartolomeo Dei Vitrei 16.