Notizie

13/09/2012

Pola ricorda il 65o anniversario dalla fine dell'amministrazione militare anglo-americana

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule danas je predstavila program obilježavanja 65. obljetnice prestanka anglo-američke vojne uprave nad Pulom. Program pod pokroviteljstvom Grada Pule i Istarske županije održavat će se od 14. do 17. rujna na više lokacija u gradu.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić zahvalio se organizatorima manifestacije, podsjetivši kako je ovaj događaj od iznimne važnosti za Pulu. Miletić je rekao kako za Pulu završetak Drugog svjetskog rata nije značio, kao za većinu europskih gradova, početak mira i normalizacije međuljudskih odnosa. "Važno je zato prisjetiti se jednog od najtežih trenutaka u povijesti našega grada", rekao je Miletić.

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Livio Blašković dodao je kako je poslijeratna oskudica i nezaposlenost u Puli bila pogoršana visokim stupnjem razaranja industrijskih postrojenja u savezničkim bombardiranjima, pri čemu su stradali mnogi objekti, a mnogi su ostali bez doma nad glavom.

Tajnik Udruge Zdravko Macura najavio je početak obilježavanja obljetnice već u petak 14. rujna s početkom u 11 sati u Domu antifašista na adresi Emova 1, gdje će se održati javna tribina "Pula u vrijeme angloameričke vojne uprave na kojoj će okupljenima predavati profesor Raul Marsetič. U ponedjeljak, 17. rujna od 9 sati nadalje održat će se svečano polaganje vijenca u spomen na pale borce i žrtve fašizma u Titovom parku, na spomeniku palim antifašističkim borcima grada Pule na Gradskom groblju, na spomeniku palim borcima u obrani Elektromlina na Vodnjanskoj cesti, te na spomeniku žrtvama Vargarole u parku kod Katedrale. U Istarskom narodnom kazalištu s početkom u 11 sati održat će se Svečana sjednica Skupštine Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule.

Zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radim dodao je kako će, u sklopu svečanosti, u kazalištu biti prikazana dva dokumentarna filma: "Istina o Puli" i "Addio Pola".